Päivän namupalat
hakemistoon

Lisäpuhtia 68060:aan

5.8.97 - Janne Pikkarainen, Janne Sirén

Motorolan 68060-prosessori on jo vakioasetuksilla melkoinen vauhtihirmu. Pienellä hakkeroinnilla sitäkin voi nopeuttaa tuntuvasti. Seuraavassa muutama ainakin Blizzard 1260 -korttien omistajia koskeva vinkki ja ohjelmaesittely.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa hakea Phase5:n FTP-serveriltä päivitys 68060.libraryyn. Paketissa tuleva CyberPatcherin uusin versio tulee asentaa WBStartup-hakemistoon. Päivityksen mukana tuleva SetCacheMode on myös yllättävän hyödyllinen ohjelma: oikein käyttämällä sillä saa esimerkiksi Chip-muistin nopeutta nostettua aavistuksen verran.

Tämän jälkeen koneensa prosessorin kunnosta huolehtiva amigisti ottaa suunnakseen Aminetin ja noutaa sieltä muutamia yleispäteviä ohjelmia.

Erityisesti Blizzard-korteilla tuntuu olevan tärkeää muistaa siirtää exec.library Chip-muistista Fastiin. Tähän tarkoitukseen on olemassa useitakin eri ohjelmia, muunmuassa BlizzMagic ja FastExec osaavat tempun. (Itse käytän BlizzMagicia, mutta molempien kokeileminen kannattaa, kummassakin on omat hyvät puolensa.)

AmigaOS:n muistinkopiointirutiinit ovat vakiona varsin hitaat. Hätä ei ole tämän näköinen: mikäli käytössäsi ei ole esimerkiksi Master Control Program (MCP) -ohjelman CopyMemQuicker-toimintoa, on tähän tarkoitukseen myös oma ohjelmansa. Ota ja hae Aminetistä CopyMemQuicker - muistin nopeus nousee parhaimmillaan jopa 30% aiempaa korkeammalle.

Mitä ilmeisimmin 060:sen matematiikkaprosessori on torkkunut tietyillä matematiikan tunneilla, koska eräät niksit sujuvat siltä niin hitaasti. Pienellä matematiikan tehokurssilla se kuitenkin saadaan toimimaan kuten kuuluu. Aminetistä löydät paketin nimeltä ffppatch.lha - se sisältää matematiikkarutiineja optimoivan ohjelman sekä testerin, jolla voit kokeilla paljonko rutiinit nopeutuvat.

Ruokahalu kasvaa syödessä mutta eväät loppuivat jo? Hetkellistä tyydytystä jatkuvalle nälälle tuo prosessorin kellotaajuuden nostaminen. Muistathan, että puuhaan ei kannata ryhtyä jos ei todella tiedä mitä on tekemässä. Jos tunnet itsessäsi asuvan pienen kolvisankarin, mene Aminetiin ja nouda ohjeet 68060-prosessorin kellotaajuuden nostamiseen.