Päivän namupalat
hakemistoon

PIV-AVId

8.10.97 - Simo Koivukoski

(kuva)

PIV-AVId on nopea AVI-playeri Picasso IV -grafiikkakorteille. Se on kokonaan kirjoitettu assemblerilla ja tukee Picasso IV:n hardwarepohjaista PIP (picture in picture) -ominaisuutta. PIV-AVId sisältää myös nopean ja bufferoidun latauksen suoraan CD-ROMilta tai kiintolevyltä. PIV-AVId on myös täysin systeemiystävällinen.

PIV-AVId on mukavan nopea AVI-playeri, mutta todellinen yllätys tulee kun PIV-AVIdin ikkunaa suurentaa, sillä fps-nopeus ei siitä juurikaan tipu. Esim. Amiga Formatin CD 16:lta löytyvä WD160MC.AVI (8,6 Mt/1775 framea) pyörii 160x120-koossa n. 12 fps suoraan CD-ROMilta (x12) luettuna, niin ikkunan suurentaminen 622x496-kokoon (max. ikkunan koko tuolle AVI-tiedostolle) ei pudota nopeutta yhtään (!), koneessa joka on varustettu 30 megahertsin 68030-prosessorilla. Nopeus ei tippunut myöskään siirryttäessä 24-bit-näyttöön, sillä PIV-AVId pyöritti samaa videota 622x496-ikkunassaan 12 fps:n nopeudella.

Hardware-pohjaisesta PIP-ominaisuudesta kuvannee jotain se että kuvaruudun kaappaaminen oli PIV-AVIdin kanssa hieman ongelmallista. Koko Workbench-ruutua kaapatessa PIV-AVIdin oma ikkuna jäi kaapparin tallentamassa kuvassa vain mustaksi ja silti PIV-AVIdit pyöritti videota koko kaappauksen ajan. :-)

PIV-AVId on hyvästä toimivuudestaan huolimatta vielä beta-tasolla ja siitä puuttuu mm. Workbenchista käynnistämisessä tarpeelliset tooltypet. Tulossa on myös ADPCM-audio-tuki nykyisen PCM mono/stereo 8/16-bit -tilan rinnalle.

PIV-AVId on freewarea ja vaatii vähintään AmigaOS 3.0:n, 68020:n, P96-RTG-ohjelmiston, Picasso IV:n ja megatavun vapaata muistia.