Päivän namupalat
hakemistoon

Reunukset kirjasimiin

29.10.97 - Simo Koivukoski

(kuva)

Kun käyttää värikkäitä taustoja Workbenchissä, niin huomaa ennenpitkään sellaisen ongelman, että kun samassa taustakuvassa on tummia sekä vaaleita alueita, niin kirjasin ei ole lukukelpoista jomman kumman sävyn päällä. Ongelman voi ratkaista Workbenchin Font-asetuksista asettamalla taustavärin fontille. Kätevää, muttei välttämättä kovin tyylikästä pitää värillisiä laatikoita tekstien takana.

(kuva)

Outline-kirjasin on yksi hyvä ratkaisu tähän. Yksi tapa saada sellaiset on käyttää moniväristä fonttia (kuva yllä). Se toimii hyvin 8-bit tiloihin asti satunnaista roskaamista (?) lukuunottamatta AGA-koneella sekä Picasso96-RTG-ohjelmiston alla. P96:sen kanssa yli 8-bit ruudut tekevät jostain syystä perinteisen laatikon fontin taustalle. Fonttivalikoimakin on rajoittunut paketin mukana tuleviin.

Outline-fontin saa myös käyttämällä NewIconsia. Silloin pitää olla Workbenchin Font-asetuksista kirjasimen taustaväri kytkettynä päälle ja tietysti myös NewIconsPrefsistä "Outline Text" valittuna. NewIconsin outline-fontit toimivat P96:sen kanssa kaikilla tarkkuuksilla hyvin. Kaupanpäälle saa NewIconsit näkymään.

Jos jostain syystä ei halua NewIconseja käyttää, on olemassa myös patchi, OutlineFont, joka reunustaa fontit. Sen kanssa on myös asetettava Workbenchin Font-asetuksista fontin taustaväri päälle. Patchi asennetaan Startup-Sequenceen ennen LoadWB-käskyä. Esim. komennolla "Run >NIL: OutlineFont 2 1 1" saat outline-fontit, jossa kynällä kaksi piirretään teksti, joka kehystetään kynällä yksi ja kehyksen paksuus on yksi pikseli.

Monivärifontti toimii ainakin AmigaOS 3.x:n kanssa. NewIcons vaatii vähintään AmigaOS 2.x:n. OutlineFont-ohjelma vaatii AmigaOS 3.x:n ja vähintään 68020:n.