Päivän namupalat
hakemistoon

ABackup

5.11.97 - Jari Karjalainen

(kuva)

Joskus olisi hyvä ottaa kiintolevyn sisällöstä varmuuskopio, ainakin tärkeimmistä tiedoista. Ja varmuuskopioinnin olisi oltava helppoa jotta homman jaksaisi tehdä riittävän usein.

ABackup on helppokäyttöinen ohjelma varmuuskopioiden ottoa varten. ABackupilla voidaan varmuuskopioida hakemistot ja tiedostot tai partitio sellaisenaan, myös muutkin kuin AmigaDOS-partitiot (PC, Mac, UNIX). Varmuuskopio voidaan ottaa levykkeille (myös High Density), tiedostoksi kovalevylle tai vaikkapa nauha-asemaan.

ABackup osaa ottaa varmuuskopion myös nimen, päiväyksen ja tärkeimpänä, myös tiedoston lipun mukaan. Jälkimmäinen mahdollistaa sen, että voidaan ottaa edellistä varmuuskopiota täydentävä varmuuskopio ottamalla mukaan vain ne tiedostot joiden Archive-lippu on alhaalla. Tämä on kätevämpää kuin joka kerta ottaa uusi varmuuskopio koko levystä.
(kuva)

(kuva) ABackup näyttää tarvittavien levykkeiden määrän ja arvoidun ajan joka varmuuskopioinnissa kuluu. Vähänkään isommalla levyllä levykkeiden määrä masentaa. ;-)

Onneksi varmuuskopion kokoa voidaan pienentää pakkaamalla data. ABackupissa on sisäinen pakkaaja, mutta se tukee myös XPK-kirjastoa jonka kautta saadaan käyttöön tehokkaampia pakkausrutiineja. Myös ulkoisia pakkereita, vaikkapa LZX:ää voidaan käyttää.

(kuva)

Varmuuskopio voidaan palauttaa mihin hakemistoon tahansa alkuperäisen hakemistopuun kanssa, tai ilman (kun ollaan varmuuskopioitu Files & Dirs -moodissa). Jos ollaan varmuuskopioitu partitio, tulee palauttaessa kohdepartitio olla samanlainen.

ABackup on sharewarea ja vaatii AmigaOS 2.0:n tai uudemman, sekä vähintään megatavun muistia.