Päivän namupalat
hakemistoon

HippoPlayer

11.11.97 - Simo Koivukoski

(kuva)

Kotimaista K-P Koljosen tekoa oleva HippoPlayer on yksi parhaimmista soitto.ohjelmista mitä koskaan on tehty Amigalle. Se on erittäin helppokäyttöinen ja osaa soittaa lukuisia eri moduuliformaatteja. Jos et jostain syystä ole HippoPlayeria koskaan kokeillut, niin se kannattaa. Tähän soitto-ohjelmaan totuttuasi et enää muita soittoohjelmia kaipaile, eikä hintakaan (40 mk) ole esteenä HippoPlayerin rekisteröinnille.

HippoPlayer sai alkunsa 5. helmikuuta 1994 kun K-P ei löytänyt kunnollista soitto-ohjelmaa, joka toimisi AmigaOS 1.3:ssa. Niinpä HippoPlayer toimii kaikissa Amiga kokoonpanoissa alkaen AmigaOS 1.2:sta. Siinä on itseasiassa saman verran, ellei enemmän ominaisuuksia kuin sellaisissa soitto-ohjelmissa, jotka vaativat vähintään AmigaOS 2:n toimiakseen. HippoPlayer on kirjoitettu täysin assemblerilla.

HippoPlayerin ominaisuuksiin kuuluu mm. ScreamTracker III, FastTracker 1 & 2, TakeTracker, MultiTracker 1-32ch, SID-emulaatio (toimii jopa AmigaOS 1.2:ssa), TFMX-modulet (normaalit ja 7.kanavaiset), joukko 4-8 kanavaisia sample & synth music -formaatteja, AppWindow- (voit lisätä modulen soittolistaan pudotamalla sen ikonin HippoPlayeriin), ARexx- ja Public Screen -tuet sekä sisäinen moniajo. Lisäksi HippoPlayer lataa ja purkaa XPK-, FImp-, PowerPacker-, LHA-, LZX- sekä ZIP-tiedostoja.

Normaalisti kaikki moduulit ladataan Chip-muistiin, mutta HippoPlayer osaa Chip-muistia säästäen soittaa Fastissa SID-, PS3M-, TFMX- (samplet jäävät Chip-muistiin), Oktalyzer (8 k.) -, OctaMED (8-64 k.) -, ProTracker (vaatii PT Fast RAM -asetuksen päällä olon), DIGI Booster - ja THX-moduuleja. Fastin käyttö nopeuttaa myös miksausta ja muita prosesseja.

(kuva)

HippoPlayerin sisältämä AHI (Audio Hardware Inferface) -tuki on epäilemättä mukava Delfinan, Toccatan, jne. omistajille. AHIa voi myös käyttää ilman äänikorttia, silloin saadaan AHIn avulla Paula-piiristä 14-bittinen toisto. Voit myös viritellä kalibroidun 14-bittisen toiston ilman AHIa, HippoPlayerin mukana tulevalla 14Bit_Calibration-ohjelmalla.

(kuva)

Modulien soidessa voit avata näyttäviä scope-ikkunoita. Niitä tulee HippoPlayerin mukana koko joukko erilaisia. Scopeja ei suositella käytettäväksi AHI:n kanssa yhtäaikaa.

(kuva)

Ladatessa HippoPlayerilla ZIP-, LHA-, LZX-, ARJ- ja RAR-pakattuja modeja, se soittaa pakkauksesta vain yhden modulin. Jari Karjalaisen tekemä HipPack-scripti purkaa pakkauksen ja käynnistää HippoPlayerin soittamaan kaikki paketista löydetyt moduulit. HipPack-scripti löytyy HippoPlayerin paketista, HippoPlayer/Support/-hakemistosta HiPPack12a.lha nimellä. HippoPlayerin ARexx-tuella voi tehdä melkein mitä vain, esimerkiksi bootin yhteydessä soitettavaa moduulia varten löydät ohjeet aiemmasta namupalasta. HippoPlayerin mukana tulee myös joukko esimerkkiskriptejä.

HippoPlayer on sharewarea ja vaatii vähintään AmigaOS 1.2:n.