Päivän namupalat
hakemistoon

OptyCDPlayer

12.11.97 - Simo Koivukoski

(kuva)

OptyCDPlayer on audio-CD-soitto-ohjelma (CDDA). Se sisältää kaikki normaalit toiminnot, aivan kuten kodin CD-soitin, mutta sen lisäksi OptyCDPlayer näyttää levyn sekä kappaleiden nimet ja sillä voi samplata musiikkia kovalevyllesi.

(kuva) OptyCDPlayerilla voit ohjelmoida halutun soittojärjestyksen. Sen ohjelmointi on todella helppoa ja nopeata. Raahaat vain kappaleiden nimet haluamassasi järjestyksessä ikkunasta toiseen. Yhdelle CD:lle voi tehdä kahdeksan erillaista soittojärjestystä, sen lisäksi voi vielä ohjelmoida mieleisen soittojärjestyksen, joka tulee aina kun levyä soitetaan ensimmäisen kerran.

Uutta levyä laittaessasi saattaa olla ettei OptyCDPlayerin database sisällä tietoja levystäsi, mutta ne on helppo lisätä kirjoittamalla levysi ja siinä olevien kappaleiden nimet Title-sivulle.

(kuva) OptyCDPlayerilla voi myös samplata pätkiä tai vaikka koko kappaleen kovalevyllesi.

Tallennusformaatti sekä samplaustaajuus on valittavissa. CD:ltä voi vaikka napata hauskoja pätkiä käytettäviksi eri ohjelmiin. Pätkiä voi nappailla sekuntien tarkkuudella, joten lopullinen samplen muokkaaminen kannattaa tehdä siihen tarkoitetuilla ohjelmilla.

OptyCDPlayer käyttää samplauksessa dokumentoimattomia SCSI-komentoja. Guidessa on lista CD-ROM-asemista, jotka on raportoitu toimiviksi tai toimimattomiksi samplauksessa. Tosin oma Wearnes CD-ROM-asemani on merkitty toimimattomaksi (tarkempaa mallia listassa ei ollut), mutta se toimii kuitenkin, joten kannattaa silti kokeilla omaa asemaa, vaikka lista muuta väitäisikin. Syynä saattaa olla että listalla olevat on testattu cd.device-command-modessa. Itse en pidä sitä valittuna ja devicenä on atapi.device.

(kuva) Kytkemällä Amigasi CD-ROM-asema ulkoiseen vahvistimeen, jossa on kunnolliset kaiuttimet, saat OptyCDPlayerin avulla mukavan käyttöympäristön CD-levyjen kuunteluun. Picasso IV:n kanssa kannattaa kytkeä CD-ROM-aseman audio-ulostulo Picasson CD-audio-sisääntuloon, jolloin saadaan valittua äänilähde ohjelmallisesti tai miksattua niitä keskenään siihen tarkoitetulla Concierto-lisämodulilla.

OptyCDPlayer on freewarea ja vaatii vähintään AmigaOS 2.04:n, 68020:n ja MUI 3.1:n.