Päivän namupalat
hakemistoon

JpegWOS

24.2.98 - Simo Koivukoski

(kuva)

JPEG Softwaren on alunperin tehnyt Independent JPEG Group. JPEG Softwaren vapaasti saatavilla olevista lähdekoodeista on portattu StormC PPC:llä PowerPC-Amiga versio, eli JpegWOS.

JpegWOSin paketissa tulee viisi pientä JPEG-apuohjelmaa. CjpegPPC kovertoi GIF-, Targa-, PPM- tai BMP-formaatissa olevan kuvan JPEGiksi. JpegtranPPC:llä pystyt optimoimaan JPEG-kuvaa pienemmäksi (huffman table) tai muuttamaan JPEG-kuvan GIF-kuvista tuttuun lomitettuun muotoon. Testasin lomitettua JPEG-kuvaa IBrowsella, mutta se ei osannut ladata sitä kuin kerralla näkyviin. Visage taasen näytti sen oikein, eli latasi sen lomittain. RdjpegcomPPC:llä voi lukea JPEG-tiedostoon lisättyjä kommentteja. WrjpegcomPPC:llä pystyt lisäämään JPEG-tiedostoon komentteja. Sitten löytyy vielä DjpegPPC, joka konvertoi JPEG-kuvan GIF-, Targa-, PPM- tai BMP-formaattiin.

PowerPC 604e 200 MHz:n voiman todella huomaa esim. kovertoitaessa DjpegPPC:llä JPEG kuvaa GIF-muotoon. Esim. yli 700 kt:n JPEG-testikuvan konvertointi 256 väriseksi GIF-kuvaksi F-S ditheröinnillä kesti vain n. 3 s. Jo pelkän alkuperäisen kuvan avaaminen CyberViewillä 24-bittiselle näytölle kestää vähintään saman, vaikka käytössä on 060-prosessori. DjpegPPC:llä konvertoidut GIF-kuvat ovat hyvälaatuisia. Myös värimääräoptio toimii (-colors N) ja sillä voit määrätä kuvan värimääräksi vaikka 242.

Outfile-esimerkkinä on jostain syystä Shellin >outfile -optio, joka osoittautui kuitenkin huomattavasti hitaammaksi kuin DjpegPPC:n oma -outfile name -optio. JpegWOSia voi myös käyttää Phase5:sen PowerUPin kanssa, kun ajaa ensin WarpOS:n Use_PPC_P5_LIB ohjelman.

JpegWOS on freewarea ja vaatii vähintään PowerPC:n, WarpOS:n ja AmigaOS 3.x:n.