Päivän namupalat
hakemistoon

UAE Amiga

4.5.98 - Simo Koivukoski

(kuva)

Ensikuulemalla saattaa kuulosta todella hölmöltä kääntää Amiga-emulaattori Amigalle, mutta kun asiaan tutustuu tarkemmin, sille saattaa jopa löytää hyötykäyttöä. Klikkaamalla yllä olevaa kuvaa näet siitä tarkemman version (800x600 JPG, 172 kt).

UAE eli Unix Amiga Emulator on jo monille tuttu. Se toimii PC-koneissa yllätävän hyvin. Nyt siitä on myös saatavilla Amigan PowerPC:lle käännetty versio. Mitä sillä sitten voi tehdä? No, kaikki tähänasti boottaamista vaatineet pelit toimivat siinä, sekä demojen katselu onnistuu. UAE:ssa toimii jopa eräs vanha demo, joka ei enää toimi suoraan boottamalla nykyisessä kokoonpanossani. UAE:lla voit kokeilla vaikka omia ohjelmia, sillä se toimii samalla muistinsuojana. Voit jopa käytellä Amigaa vaikka 8 Mt chip-muistilla, joka ei ole mahdollista oikeiden Amigoiden kanssa!

Entä nopeus? Silmämääräisesti nopeutta on vaikea arvoida, joten turvaiduin SysInfon apuun. Se väittää että nopeutta löytyy 2.4 kertaa perus A1200:n verran(!). Todellisuudessa nopeus ei aina ole näin selkeä, sillä etenkin Amigan erikoispiirien emulointi vaatii tehoa.

UAE:n käyttö on kryptisen näköisitä optioista huolimatta helppoa. Pystyt käyttämään Amigassa olevaa Kickstarttia, jonka UAE osaa käynnistyksen yhteydessä ottaa käyttöönsä, joten mitään Kickstart imagea ei välttämättä tarvita. UAE on tarkoitettu käynnistettäväksi suoraan Shellistä (ohjelma ei sisällä .elf-päätettä), joten C:ELFLoadSeg pitää olla käynnistettynä Startup-Sequencessa. UAE käynnistetään siis vaikkapa komennolla:

uae -H1 -S0 -c2 -s2 -f2 -x -O640:480:XYd -0/dev/df0

Jolloin Workbench.ruutuun aukeaa 640x480 -kokoinen ikkuna, jossa on Amigan näyttö. Unixin tyyliin optiossa käytettyjen merkkien koolla on merkitystä. -H -optiolla määrätään UEA avaamaan ikkunan Workbench-näytölle. Äänet ovat kytkettynä pois -S -optiolla. Äänten käyttö vaatii AHI:n ja äänet verottavat jonkun verran nopeutta. -C -optiolla määrätään ns. pseudo-fast-muistin määrä, joka on tuttu A500:sta käyttäneille. Se on sitä pohjaluukun kautta lisättyä fast-muistia, joka kuitenkin oli A500:sen hardwaren kannalta yhtä hidasta kuin chip-muisti. -s -optiolla kerrotaan chip-muistin määrä. Jos chip-muistin määräksi asettaa yli kahden megatavun, ei voi fastia lisätä kuin Zorro III -väylän kautta, joka tapahtuu optiolla -Z. -f2 .optiolla saadaa lisää nopeutta emulointiin hyppäämällä joka toinen frame yli näytönpäivityksessä. -O -optio määrää näytön koon ja -0/dev/ -optio kertoo mistä asemasta DF0:-luetaan muistiin. Levyasemaa käytetään muistista ja jos haluaa vaihtaa korppua emulaation alla, niin painamalla Alt+Ctrl+F1 saadaan luettua sillä hetkellä asemassa oleva korppu DF0:n. Jos haluat bootata uudelta luetulta korpulta, eli resetoida emulaation, niin se käy painamalla Ctrl+Alt+Del-nappeja. UAE:n saat myös boottaamaan kovalevyltäsi -mSYS:SYS: -optiolla. -x -optiolla määrätään ditheröinti pois päältä. Se myös nopeuttaa hieman emulaatiota, mutta vaatii 16/24-bittisen näytön. Toistaiseksi UEA ei kuitenkaan emuloi AGA-piiristöä.

Lisää optioita saa UAE -h -käskyllä ja niitä löytyy myös vanhemman paketin ohjeista. Emulaatiosta poistuminen käy klikkaamalla ikkunan sulkunappia ja antamalla q-komento Shelliin, josta UAE käynnistettiin. Jos emulaatio käynnistettin omalle näytölle, pitää Ctrl-C vkomento lähettää sille Shellin taskille, josta UAE käynnistettiin ja sitten q-komento itse Shelliin.

UAE on freewarea ja vaatii vähintään PowerPC:n, ixemul-kirjastot ja AmigaOS 2.04:n.