Päivän namupalat
hakemistoon

IsisPPC

7.5.98 - Simo Koivukoski

(kuva)

IsisPPC on MPEG-player PowerPC-Amigoille. Se on tehty CyberGFX:lle, mutta tuntuu toimivan myös Picasso96-RTG-ohjelmiston kanssa, kun käytössä on Picasso IV -näytönohjain. Itseasiassa se toimii niinkin hyvin että overlay-optio käyttää Picasso IV:n PiP-ominaisuutta (Picture in Picture). Overlay-optio on tarkoitettu tukemaan CyberGFX-RTG-ohjelmistoa käytettäessä CyberVision 64/3D:stä löytyvää overlay-ominaisuutta. Saattaa olla että Picasso96-RTG-ohjelmiston kanssa toimisi myös CyberVision 64/3D:n overlay-ominaisuus. CyberVision 64/3D:ssä sekä PicassoIV:ssä nämä hardware-pohjaiset toiminnot tarkoittavat sitä että tiettyjä toimintoja (kuten skaalaus, jne.) siirretään CPU:lta näytönohjaimen hardwaren tehtäväksi. Näin ollen CPU vapautuu muihin tehtäviin ja käytössä on näytönohjaimen hardware-pohjaiset toiminnot, jotka ovat erittäin nopeita. Yleensä ne ovat nopeampia kuin vastaavat toiminnot CPU:lla tehtynä.

Testasin Saku CD-ROM:lta löytyvällä Amigamainos_1200.mpeg-videolla IsisPPC:tä ensin CyberGFX-RTG-ohjelmiston alla. Nopeutta tuli n. 17.23 fps. Sitten testasin Picasso96-RTG-ohjelmiston alla samaa videota ja nopeudeksi tuli 25.86 fps. Huomattava ero johtuu siitä ettei CyberGFX tue PicassoIV:n PiP-ominaisuutta. Tämän huomaa etenkin siinä kun ikkunan kokoa muuttaa isommaksi. PicassoIV:n PiP-ominaisuuden ansiosta videon nopeus ei juuri tipu, mutta CyberGFX:n alla se menee suorastaan polvilleen. CyberGFX:n alla epäilemättä kuitenkin CyberVision 64/3D toimii loistavasti, etenkin overlaytä käytettäessä.

AHIa en päässyt testaamaan, kun kovalevylläni ei sattunut olemaan äänellä varustettua MPEG-videota. IsisPPC:n aikaisempia versioita tuntui vaivaavan lievä kaatuilu, mutta nyt ainakin ilman ääniä käyetttäessä se toimi hyvin. Ainoa miinus on tulee MPEGien lukemisesta kovalevyltä. Video nyki hieman uutta tavaraa haettaessa. RAM:-levyltä luettaessa tätä ei ilmennyt.

IsisPPC on freewarea ja vaatii vähintään PowerPC:n, 68040:n, CyberGFX 3.x:n (tai CyberGraphX AGA:n), AHI:n ja AmigaOS 2.x:n.