Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

Zoom Rotator

42/2000 - Janne Sirén

Uuden Amigan AVE:n (Audio Visual Environment) eräs näyttävimmistä piirteistä on alpha-kanavan tuki ikkunoinnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa läpinäkyviä ja taustaa sekä taustalla olevia ohjelmia eri tavoin heijastelevia ikkunoita, joita SDK:n mukana tulevissa demoissa esitelläänkin ahkerasti. Alpha-kanavaa käytetään myös Daniel Adlerin Zoom Rotator -demossa, jossa zoomaillaan ja pyöritellään joukkoa pullonkorkkeja.

Zoom Rotator on toteutettu uuden Amigan virtuaaliprosessorin assemblerilla ja se onkin varsin sulavaa katseltavaa. Ikkunan kokoa voi vapaasti muuttaa ja alpha-kanavan ansiosta pullonkorkit pyörivät yhtä hyvin valkoisella taustalla kuin vaikkapa Quake-ikkunan päällä. Demon mukana tulee 17-kiloinen lähdekoodi, jota tarkastelemalla voi oppia yhtä ja toista VP-assemblerista ja AVE:sta. Lähdekoodin tutkiminen saattaa olla mielenkiintoista, vaikka ei vielä Amiga SDK:ta omistaisikaan.