Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

Test 3D

45/2000 - Janne Sirén

Test 3D -paketti sisältää kaksi kolmiulotteista pikkudemoa uudelle Amiga-ympäristölle. Tekijä Timm Mueller kertoo lähinnä kokeilleensa demoilla virtuaaliprosessorin assembler-ohjelmointia, vakavampaa OpenGL-tuotosta on tulossa aikanaan virallisen 3D-rajapinnan myötä. Toisessa demossa pyörii sarvikuono-objekti ja toisessa perinteistäkin perinteisempi torus eli donitsi.

Molemmat demot sisältävät gouraud-varjostuksen, tekstuuripinnoituksen, valonlähteen, double-bufferoinnin, päivitysnopeuden tasapainotuksen ja skaalautuvan ikkunan. Mukana seuraa yhteensä noin 12 kilotavua lähdekoodia ja joukko 3D-työkaluja, joita lähdekoodi käyttää. Testiobjekteissa on 256 ja 1360 polygonia, ja molempien demojen samanaikainen pyörimistahti 333 megahertsin testikoneella (ilman 3D-kiihdytystä) oli kohtuullinen. Tekijä kertoo kokeilleensa myös 6000 polygonin objekteilla - niillä ei hänen mukaansa ollut merkittävää vaikutusta nopeuteen.

Samainen tekijä on julkaissut myös pari viikkoa sitten esitellyn Zoom Rotatorin.