Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

Taifun Demo

47/2000 - Janne Sirén

Ensimmäinen kaupallisen ohjelman demo seuraavan sukupolven Amigalle on WK-Artworksin Taifun. Vielä varhaisessa alpha-vaiheessa oleva Taifun on jatkoa samaisen tekijäfirman Classic Amigalla varsin suosittuun Wildfire-kuvamanipulaatio-ohjelmaan. Demossa ei ole varsinaista käyttöliittymää, etenkään kun uuden Amigan käyttöliittymää ei vielä SDK:lle ole lopullisessa asussaan tarjottu, vaan se keskittyy esittelemään Taifunin efektejä.

Demo avaa ruudulle kookkaan ikkunan, johon se asettelee neljä kooltaan noin 320x200-pisteen kuvaa. Vasemmassa ylänurkassa pysyttelee jatkuvasti Taifun-logo, kun taas kolme muuta Taifun-kuvaa joutuvat melkoiseen käsittelyyn. Demossa pyöritetään jatkuvasti kolmea eri efektiä kolmella kuvalla. Mukana on kaikkea mitä odottaa sopii: mosaiikkia, häivitysefektejä, aaltotehosteita, rotaatioita, sekoituksia, spiraaleja, skrollausta, Boing-palloja ja erilaisia wipejä.

Myöhemmin Taifuniin on tulossa kunnon käyttöliittymä animaatioiden ja videoiden tehostamiseen. Mitä nopeuteen tulee, niin ainakaan ensidemo ei kovin reaaliaikaisiin suorituksiin 333 megahertsin testikoneella pystynyt. Kaikki kolme efektikuvaa liikkuivat vain raamin, jos sitäkään, sekunnissa. Efektit olivat kuitenkin mukavaa katseltavaa, joten lopputulosta jää mielellään odottelemaan.