Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

A-Tris

49/2000 - Janne Sirén

 

Rady Marusan Arkanoid-klooni A-Noid (oik. kuva) avasi paitsi viikon namupalojemme sarjan lokakuussa, oli myös ensimmäisiä ja graafisesti huolitelluimpia ilmaispelejä uudelle Amigalle. Rady on taas ollut työn touhussa ja pistänyt samaan pakettiin paitsi pelattavamman version A-Noidista, jossa viimeinkin on oikeasti mahdollista pysytellä pallon perässä, myös ensimmäisen Amiga SDK:lla tehdyn Tetris-kloonin.

A-Tris on noin tusinaan tasoon jaettu perinteinen Tetris. Ruudun yläreunasta tippuu eri muotoisia palikoita, joita sitten pyöritellään ja yritetään asemoida täyttämään kentän pohjalle kertyvät rivit. Pistemäärän kasvaessa taso ja taustakuva vaihtuvat. Leimallisena piirteenä A-Trisissä on taustaa koristavat naisten kuvat, jotka pelin edetessä ovat luonteeltaan yhä ristiriitaisempia. Ehkäpä ohitamme asiasta virinneen keskustelun toteamalla, että tämä aiheutti A-Trisille suotta ristiriitaisen vastaanoton. Toiset tykkää ja toiset ei, mutta itse Tetris on niin toimiva että siitä soisi näkevänsä myös konservatiivisemmille sopivan version.

Pelissä käytetään mukavasti myös Amigan graafisen ympäristön alpha-kanavaa läpikuultavien laatikoiden ja wipe-efektien luomiseen. A-Trisin mukana ei toimiteta lähdekoodia.

A-Tris poistettiin kuviensa luonteen takia Amiga Inc.:n palvelimelta hieman tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen.