[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]

Amiga ja vuosi 2000 - Tervetuloa vuoteen 100
Janne Sirén <siren@mikrobitti.fi>

y2k

Vuosituhat vaihtui ja olemme ainakin toistaiseksi välttyneet sen suuremmilta katastrofeilta. Tuhoutuneita korkeakoulukirjastojen kirjavarauksia ja hetkeksi hukattuja vakoilusatelliitteja lukuunottamatta kaikki on tuntunut sujuvan hyvin (kop kop). Odotetusti kaikenlaista pientä häikkää on kuitenkin tullut vastaan etenkin vanhempien ohjelmien kohdalla, näin myös Amiga-puolella. Vaikka Microsoftin kotisivut palasivatkin perinteikkäästi työpaikkailmoituksineen vuoteen 1900, eräät ohjelmat, myös Amigalla, arvelevat meidän palanneen vuoteen 100 tai kenties hypänneen vuoteen 19100.

AmigaOS:n kaikki versiot ovat Y2K-yhteensopivia, vain 80-luvulla julkaistuissa versioissa 1.2 ja 1.3 on SetClock-komennossa varsinainen Y2K-ongelma. Yllättäen AmigaOS 3.0:n ja 3.1:n version-komento sisältää kuitenkin asiaan liittyvän epäloogisuuden: komento tulostaa tiedoston sisältävän versiomerkkijonon perusteella vuosiluvun 1900+n, jossa n on tiedostosta löytynyt vuosiluku - näin ollen vuonna 2000 valmistuneen ohjelmatiedoston versiomerkkijonosta pitäisi löytyä vuosi 100. Tämä (kuten myös em. SetClock-ongelma) on korjattavissa Amigan kotisivuilta (http://www.amiga.de) löytyvällä päivityksellä.

Myös Suomen Amiga-käyttäjät ry:n kotisivuja tuottavista apuohjelmista yksi sisälsi tällaisen bugin (sittemmin korjattu), vaikka ohjelmia oli pikaisesti debugattu tämän nimenomaisen ongelmakohdan osalta ja useita korjattukin. Kotisivuja pakkaava ohjelma ilmoitti vuosituhannen vaihduttua kompressoriohjelmalle, että pistetäänpä pakettiin kaikki vuonna 19100 luodut tiedostot. Zip-pakkausohjelma reagoi tähän pakkaamalla kaikki vanhatkin tiedostot, laskuri kun taisi kierähtää pari kertaa ympäri.

Tämän näennäisen epäloogisuuden ja satunnaisuuden takana on aivan yhtä looginen selitys kuin paremmin tunnetulla "vuosi 2000 on vuosi 1900" -pulmalla. Suositun C-ohjelmointikielen standardikirjastot nimittäin ilmoittavat vuosiluvun vuosina vuoden 1900 jälkeen. Vuosi 1999 on siis 99 ja vuosi 2000 on 100, mikä sinänsä siis ei ole bugi - varsinainen bugi siitä tulee ohjelmoijan vahingossa käyttäessä tätä päiväystä väärin. Huolimattomalta kooderilta vuosisadan vaihtumisen seuraukset jäävät helposti huomaamatta, mikäli kirjastorutiinilta saatua vuosilukua käsitellään sellaisenaan. Edellä mainittu vuosiluku 19100 syntyi, kun ohjelma päätteli, että ollaan 1900-luvulla ja iski kirjastorutiinilta saamansa vuosiluvun eteen numeron 19.

Uutisryhmässä sfnet.atk.amiga raportoitiin muutamasta muustakin Y2K-ongelmasta. Janne Salmijärvi kertoi Protracker-musisointiohjelman versioiden 3.x ja 4.x kaatuvan heti kättelyssä, Protracker 2.3 sen sijaan toimii. Ongelma lienee päiväyksen näyttämisessä ruudulla, sillä kun kellon siirtää 1900-luvun puolelle, ohjelma toimii moitteetta. Janne kertoi myös LhA-pakkausohjelmassa olevan edellä kuvaillun "vuosi 100" -bugin, kun taas LZX ilmoittaa eksoottisesti vuoden 2000 sijaan pakettien sisällä olevien tiedostojen päiväyksessä vuodeksi 128 ja koko paketin päiväyksessä vuodeksi 256.

Sakunetissä Jarmo Piippo kertoi, että AmyBW:n viime vuonna ilmestynyt versio 2.16 väittää vuoden olevan 1969. 30.11.1999 julkaistu versio ei siis toiminutkaan kunnolla vuoden 2000 puolella... Hätäratkaisuna Jarmo korjasi päiväykset suoraan viestipakettiin heksaeditorilla. Jarmo aikoi kysyä ohjelman tekijältä, onko Y2K-päivitystä tehtynä tai tekeillä. Seuraamme asiaa.

Joona Palaste kertoi samaisessa uutisryhmässä Title Bar Clock -ohjelman ilmoittavan vuonna 2000 vuodeksi 100. Tero Loppi puolestaan huomasi Filemaster 2.1:n näyttävän päiväyksen 1.1.2000 muodossa 1.15.1999, mutta seuraava päivä hänen mukaansa näkyi jo oikein. Onneksi hätä ei ole tämännäköinen, korjauksiakin löytyy:

LhA (Aminet):
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/arc/LhA_y2k_pch.lha (4 kt)
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/pack/LHAY2KPatch.lha (10 kt)

LZX (Aminet):
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/arc/LZX121r_pch.lha (11 kt)
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/arc/LZXY2KPatch.lha (11 kt)
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/arc/lzx_y2k_patch.lha (471 tavua!)

ProTracker (useita versioita):
http://e.t.dk/~jens/pt_y2k/

Title Bar Clock (Aminet, vastaava ohjelma):
http://ftp.sunet.se/pub/aminet/util/time/TBClock.lha (9 kt)

Petri Koistinen puolestaan suositteli sfnet.atk.amiga-uutisryhmässä kokeilemaan Filemasterin uudempaa versiota, jonka saa osoitteesta:
http://www.sci.fi/~twilen/fm.html

Lisää Y2K-päivityksiä on listattu osoitteessa:
http://www.realdreams.cz/amiga/local/10_1y2k.html

Tutustu myös oheiseen Esa Heikkisen artikkeliin vuosituhannen vaihteen ongelmista. Tarkemmin Amigan käyttöjärjestelmän kellon käyttäytymistä vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeen käsittelimme Saku-lehdessä #29. Teknodetaljeista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Amigan kotisivuilla olevaan vuosi 2000 -selvitykseen:
http://www.amiga.de/diary/developers/y2k.html

Mikäli kohtaat Y2K-ongelmia joista haluaisit kertoa muillekin, lähetä ihmeessä kokemuksiasi Saku-lehteen artikkelien tai kirjeiden muodossa. Päätoimittaja Anu Seilosen tavoittaa sähköpostiosoitteesta thoriel@sci.fi.


[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]