[ Etusivu ] [ Sivukartta ]

P ä ä k i r j o i t u s
Anu Seilonen <thoriel@sci.fi>

Anu

Myydään: Amiga

Amiga myytiin jälleen. Kyseessä on järjestyksessä jo viides varsinainen omistaja viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Amigan, Commodoren, Escomin, melkein-VIScorpin ja viimein Gatewayn jälkeen on palattu jälleen alkuun: Amigan vuodenvaihteessa Gatewaylta ostanut Amino Development Corporation muutti nimensä Amiga Incorporatediksi. Amiga omistaa Amigan. Lohdullistako? Ehkä. Toivottavasti.

Commodoren merkitystä Amigan historiassa tuskin kiistää kukaan. 10 vuoden aikana yhtiö valmisti kymmenkunta erilaista Amiga-tietokonetta ja päivitti Amigan käyttöjärjestelmää aina kolmosversioon saakka. Kaikki nykyisetkin Amiga-kokoonpanot pohjautuvat näihin koneisiin, sillä pieniä kosmeettisia emolevymuutoksia lukuunottamatta myöhemmät omistajat eivät ole malleja muuttaneet tai uusineet. A500 ja A3000 olivat aikansa lippulaivoja ja A1200/A4000-koneissakin oli ainesta, vaikka kaikkien ominaisuuksia karsittiin alkusuunnitelmiin verrattuna lopulta rajusti ennen lopullista julkistamista.

Commodore teki myös virheitä. Markkinointi oli surkeaa, eikä yrityksen johdossakaan aina ollut kehumista. CDTV:n ajatus oli hyvä (ja ehkä myös aikaansa edellä), mutta markkinoinnin ja myyntilukujen valossa se oli täydellinen floppi. Samaa tietä menivät myös A500+ ja A600. A4000 oli ilmestyessään liian kallis suurimmalle osalle kuluttajista, mutta A1200 myi kohtuullisesti. Ylihypetetty CD32 ei myynyt tarpeeksi, ja pitkään jatkunut kuilun reunalla taiteilu päätyi viimein rotkon pohjalle, kun ylihinnoiteltujen ja alivarusteltujen PC-koneidensa surkean myynnin vuoksi jatkuvaa tappiota tehnyt Commodore ajautui konkurssiin huhtikuussa 1994.

Commodoren tuotemerkkiä ja logoa omille PC-koneilleen himoinnut Escom osti Commodoren jäämistön pitkän ja mutkikkaan oikeusprosessin jälkeen yli vuotta myöhemmin, heinäkuussa 1995. Kauan tyhjän päällä roikkuneet amigistit saivat hieman balsamia haavoilleen: Escom perusti Amiga Technologiesin ja alkoi valmistaa uudelleen A1200- ja A4000T-koneita, jotka varustettiin käyttöjärjestelmäversiolla 3.1 ja uudella ohjelmistopaketilla. Suuriakin suunnitelmia oli, kuten PowerPC-pohjaiset uudet Power Amigat.

Ja sitten: historia toisti itseään. Escom joutui taloudellisiin vaikeuksiin ylihinnoiteltujen PC-koneidensa huonon menekin ja samoihin aikoihin ostamansa tietokonekauppaketjun kustannusten vuoksi. Interaktiivista televisiotekniikkaa kehitellyt VIScorp tarjoutui ostamaan Amiga Technologiesin Escomilta. Kauppaa ei kuitenkaan koskaan ehditty viedä loppuun saakka, sillä Escom teki konkurssin loppuvuonna 1996.

Jälleen taikinoitiin puolisen vuotta, kunnes konkurssituomioistuin vahvisti toukokuussa 1997 Amiga Technologiesin myynnin Gateway 2000:lle (nykyään pelkkä Gateway). Gatewaylla oli rahaa ja visioita. Uutta henkilöstöä palkattiin ja lisenssejä jaettiin. Messuilla kierrettiin promotuotteita jaellen ja julkistettiin yhteistyökumppaneita, joiden nimet saivat leuat loksahtelemaan. Suunniteltiinpa siinä sivussa myös uuden sukupolven Amiga-laitteistoa, ja uutta käyttöjärjestelmäpäivitystäkin lupailtiin. Pitkästä aikaa Amigan tulevaisuus näytti hyvältä.

Viime vuoden lopulla Saku 99:n aikoihin myllersi taas. Jim Collas erosi Amigan johdosta, ja vanavedessä lähti muitakin johtohenkilöitä. Uusi Amiga, multimediakone MCC, hyllytettiin ja myöhemmin ilmoitettiin, ettei Gateway aiokaan tehdä uutta Amiga-konetta, vaan voisi antaa sen kolmannen osapuolen tehtäväksi. Käyttöjärjestelmäpäivitys AmigaOS 3.5 sentään saatiin tuutista ulos lokakuussa. Gatewayn omistuksessa uuden Amiga-malliston kehitys muuntui siis lopulta uuden sukupolven Internet-laitteiden ja niiden käyttöjärjestelmän ja sovellusten kehitykseksi.

Onneksi Gatewayllä sentään oli järkeä tehdä jotain toisin edellisiin omistajiin verrattuna. Amiga-nimellä ei ollut sille enää käyttöä, joten miksipä sitä ei voisi myydä? Tämän vuoden alussa Amiga ja sen tavaramerkit myytiin Amino Development Corporationille, jossa vaikuttavat mm. Amiga-veteraanit Bill McEwen ja Fleecy Moss. Ensimmäinen uuden Amigan yhteistyökumppani on Tao Group (lue lisää uutisista!).

* * *

Perjantaille päivätyssä postituslistaviestissään Fleecy Moss kertoi lisää uuden Amigan jatkosuunnitelmista. Pääteemana on digitaalinen tulevaisuus kaikessa laajuudessaan: laitteistot, sovellukset, video, audio, pelit, sähköpostit, mitä tahansa. Moss kertoo samaan hengenvetoon, että myös uuden sukupolven Amiga on tulossa. Vanhojen Amigoiden kehitystyötä tuetaan (esim. uusien AmigaOS-julkaisujen muodossa, jos niin on tarve), sillä siirtyminen aikanaan uusiin koneisiin on tehtävä mahdollisimman helpoksi. Yritys pyrkii kaikin tavoin varmistamaan, että vanhat ohjelmat toimivat uusissa koneissa tavalla tai toisella.

Amiga keskittyy kahteen pääalueeseen, markkinaryhmään. "Pathfinder"-ryhmäksi Moss mainitsee "digitaaliseikkailijat", tehokäyttäjät, pelaajat, suunnittelijat, taiteilijat, videotyöläiset jne. Ensimmäiset Pathfinder-tuotteet suunnataan x86:lle ja PPC:lle. Toinen pääalue on "Domestic Digital Habitat", DDH, josta Moss ei kerro enempää mutta jonka nimestä voi jotain päätellä. Nämä kaksi markkina-aluetta pidetään erillään, mutta niiden tuotteet toimivat myös keskenään, jos käyttäjä niin haluaa.

Myös uudet kotisivut ovat tulossa lähiaikoina. Sivustoa on testattu kaikilla (tietenkin myös Amigan) selaimilla mahdollisimman hyvän toimivuuden varmistamiseksi, ja avaamisen jälkeen sivustoa pyritään laajentamaan mahdollisimman nopeasti. Moss toivoo, että sivustosta tulee amigistien kokoontumispaikka, jossa he voivat ilmaista mielipiteensä tai vaikka vain jutella keskenään.

Kehitystyö on myös käynnistymässä. Vastuuhenkilöt ja suurin osa kehitystyöryhmästä on valittu, ja kehityslaitteisto- sekä ohjelmistopuoli on työn alla. Jotain Amigakin on menneestä oppinut: päivämääriä ei julkisteta, ennen kuin tuote todella on valmis. Suunnitelmistaan Amiga kyllä tiedottaa, mutta ilman kiinteitä päivämääriä. "Tarpeeksi vahinkoa on jo tehty", Moss sanoo viitaten tällä mitä ilmeisimmin aiempiin Gatewayn aikaisiin julkistuksiin, joista yksikään ei toteutunut määräajassa.

* * *

Onko Amigan vihdoinkin ostanut joku, joka todella saa jotain uutta ja konkreettista aikaiseksi? Ainakin yrityksen riveissä on paljon Amiga-veteraaneja, joille Amiga on aina ollut sydämen asia - aivan kuten meille "tavallisille" käyttäjillekin. 1980-luvun alussa Hi-Toro-yhtiön Lorraine-koneenrääpäleestä alkunsa saanut uskomaton tarina ansaitsisi jo saada kunnon juonenkäänteen - tällä kertaa mieluummin vaikka sen pelastavan ritarin valkoisessa haarniskassaan niiden iänikuisten kurpitsavaunujen sijasta.

Anu Seilonen


[ Etusivu ] [ Sivukartta ]