[ Testit ] [ Sivukartta ]

A m i g a O S   3 . 5
Roni Ijäs <rNx@nic.fi>


Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa, eikä suotta, sillä uusi AmigaOS 3.5 kyllä lunastaa kaikki odotukset. AmigaOS 3.5 tulee pahvisessa laatikossa, jota koristaa Boing-pallo ja teksti "OS 3.5". Laatikossa sisällä on OS3.5 CD, asennusohje ja rekisteröintikortti.

Kun CD:n laittaa asemaan, ruudulle tulee kaksi ikonia: AmigaOS3.5 ja Emergency-Boot. CD:ltä löytyy myös neljämegainen manuaali HTML-formaatissa sekä OS 3.1, joka on asennettava ennen OS 3.5:tä. Klikkaamalla OS3.5-Installation-ikonia asennusohjelma avaa oman ruudun, jonka taustalla on liukuväri punaisesta keltaiseen. Asennus hoituu viidessä osassa: PRE, MAIN, Internet-ohjelmistot, PPC-tuki ja CD-ROM-tuki. Lisänä on myös hätälevykkeen tekeminen ja uuden kielen lisääminen.

PRE-asennuksessa kiintolevylle kopioidaan tiedostot, jotka tarvitaan asennuksen jatkamiseksi: uudet komennot C:hen, uudet datatyypit, ROM update DEVS:-hakemistoon ja muutama uusi library. Tämän jälkeen kone käynnistetään uudelleen, ja siirrytään seuraavaan asennukseen. MAIN-osiossa asennetaan itse käyttöjärjestelmä. Asennuksen aikana SYS:-osion ikonit käydään läpi ja vaihdetaan uusiin.

Muita asennuksia ei tarvitse välttämättä tehdä, vaan uusi käyttöjärjestelmä on jo nyt käyttövalmis. Asennuksen aikana MultiView avaa ruudulle kuvia, jotka kertovat tietoja käyttöjärjestelmästä ja kehottavat käyttäjää lähettämään rekisteröintikortin. Tämä on tuttua jo PC-maailmasta, esimerkiksi Windowsin asennuksesta, tosin tässä niiden tarkoitus ei ole estää asentajaa pitkästymästä.

PPC-tuen asennuksessa kiintolevylle kopioidaan PowerPC-prosessorin käyttöön tarvittavat tiedostot. Internet-tukeen kuuluvat Miami 3.2b second edition, AWeb ja AmigaMail. Miamin OEM-versio ei ehtinyt mukaan, mutta sen on luvattu tulla myöhemmin saataville http://www.amiga.com:iin. CD-ROM-tuki on suurin piirtein samanlainen systeemin kuin IDEfix. Tosin AmigaOS 3.5 ei tue 4way-adapteria, ennen kuin on asennettu Amigan kotisivulta saatava ensimmäisen virallinen päivitys, joten CD-asemaa käytetään atapi.devicen sijasta scsi.devicellä.

Hätälevykkeellä koneen saa käynnistettyä, JOS se menee ns. paaliin. OS 3.5:ssä skripti kopioi kiintolevyltä tarpeelliset tiedostot, kuten tärkeimmät laiteajurit ja komennot, tavalliselle DD-levykkeelle. Asettamalla levykkeen ja OS 3.5 CD:n asemaan levyke lataa käyttöjärjestelmän suoraan CD:ltä. Näin voit kätevästi setviä syytä koneen paalautumiseen. Taustakuvana on jopa hieno palava Boing-pallo.

No onko siinä mitään uutta?

Uutta on ja paljon! Kaikki oleellinen on päivitetty ja paljon uusia ohjelmia lisätty. Hyvänä esimerkkinä toimii EditPad, OS 3.5:n tekstieditori, joka ajaa asiansa hyvin. Mitään GoldEdiä siitä ei ole lähdetty tekemään, mutta kyllä se aina MicroEmacsin voittaa. Kaikki Prefsit käyttävät GUInaan ohjelmaa nimeltä Reaction. Periaatteessa se on vain ClassAct uudella nimellä. GUIlla voi prefs-ikkunoihin säätää mm. oman kirjasintyylin, painikkeiden tyylin, taustakuvan ja tilankäytön (spacing).


Ikonit OS 3.5:ssä ovat aivan uutta formaattia, ne ovat palettimapattuja ja siistiä GlowIcons-tyyliä. OS 3.5 tajuaa myös vanhat ikonit, NewIconit ja MagicWB-ikonit. MagicWB-ikonien värit eivät ole oikein, mutta tähän löytyy apu vaikkapa Aminetistä, mm. TragicWB hoitaa ongelman kuntoon. Ikoneita liikutettaessa paikasta toiseen ne muuttuvat läpinäkyviksi.


Myös kopiointia on paranneltu. Se on nyt nopeampaa, ja kopioidessa dataa paikasta toiseen tulee ruudulle "progress indicator", joka näyttää montako prosenttia kopioinnista on kulunut. Taustakuviksi voi OS 3.5:ssä ladata myös JPEG-muotoisia kuvia.

Loppusanat

Suosittelen lämpimästi kaikille! Tähän juttuun en saanut läheskään kaikkea uutta ja mainitsemisen arvoista kirjoitettua, mutta sähköpostiosoitteeseeni rNx@nic.fi voi lähettää OS 3.5:ttä koskevia kysymyksiä, joihin kaivataan vastausta.

Ensimmäinen päivityspakettikin, Boing Bag 1, on jo saatavana:
http://www.amiga.de/amigaos35/download/boingbag1.lzx (3,6 Mt) tai http://www.amiga.de/amigaos35/download/boingbag1.lha (5,2 Mt)

AmigaOS 3.5 http://www.amiga.de/amigaos35/index-e.html
Vaatii: 68020, CD-ROM, 20 Mt kiintolevy, 8 Mt muistia
Suositus: 68040, CD-ROM, 80+ Mt kiintolevy, 32+ Mt muistia, grafiikkakortti
Testattu: A1200, PPC 603e/240 MHz + 68060/50 MHz, 15,2 Gt kiintolevy, 64 Mt muistia, 48x CD-ROM BVisionPPC
Myyjä: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048
ge@vip.fi, http://www.ge.vip.fi/
Hinta: 370 mk (2.1.2000)


[ Testit ] [ Sivukartta ]