Sekalaiset   Sivukartta
Mikä ihmeen DVI?
Tuomo Mämmelä <spam-it@nic.fi>

Tässä artikkelissa selvitetään hieman LCD-paneeleissa käytetyn DVI-liitännän taustoja. Samalla tutustutaan myös kyseisen liitännän eri variaatioihin ja seikkoihin, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota, mikäli harkitsee LCD-paneelinäytön hankkimista. Lue myös LG Flatron 782LE LCD-näytön arvostelu toisaalta tästä lehdestä.

alkuun
Sekavaako?
DVI on lyhenne sanoista Digital Video Interface (tai Digital Visual Interface, lähteestä riippuen). Kuten nimikin jo kertoo, kyseessä on siis digitaalisessa muodossa kuvainformaatiota näytölle siirtävä liitäntätyyppi, mutta se on samalla myös paljon muuta, sillä se sisältää myös vanhan VGA-liitännän. Tarkemmin katsottaessa DVI jakaantuu kolmeen erityyppiseen liitäntään: DVI-A, DVI-D ja DVI-I.

DVI-A
DVI-A (Analog) -liitännässä kaapelissa kulkee vain analoginen signaali, joka on yhteensopiva VGA-standardin kanssa. Eli käytännössä LCD-näyttö, jossa on DVI-A liitäntä, voidaan kytkeä vanhemman, VGA-liitännällä varustetun näytönohjaimen perään. Myöskin jos näytönohjaimesta löytyy DVI-I-liitäntä, voidaan siihen kytkeä DVI-A-liitännällä varustettu monitori. Tällöin vain ei saavuteta parasta mahdollista kuvanlaatua, koska kuvasignaali joudutaan siirron ajaksi muuttamaan analogiseen muotoon.

DVI-D
DVI-D (Digital) on täysin digitaalinen liitäntä näytönohjaimelta monitorille. Jos monitorista löytyy DVI-D-liitäntä, sitä ei voi liittää vain VGA-liitäntää tukevaan näytönohjaimeen, vaan myös näytönohjaimesta pitää löytyä DVI-D (tai DVI-I) -liitäntä. Myöskään jos näytönohjain on mallia DVI-A, sitä ei voi liittää DVI-D-monitoriin.

DVI-I
DVI-I (Integrated Analog/Digital) -liitäntä on puolestaan molempien edellämainittujen yhdistelmä. Jos monitorista löytyy DVI-I-liitäntä, siihen voidaan liittää VGA-liitännällä tai DVI-A/DVI-D/DVI-I-liitännällä varustettu näytönohjain. Ja kääntäen, jos näytönohjaimesta löytyy DVI-I, sen perään voidaan kytkeä VGA- tai DVI-A/DVI-D/DVI-I-liitännän omaava monitori.

Tässä vielä taulukko eri liitäntätyyppien yhteensopivuudesta.

Näytönohjain
Monitori DVI-D DVI-A DVI-I VGA
DVI-D
X
-
X
-
DVI-A
-
X
X
O
DVD-I
X
X
X
O
VGA
-
O
O
X
X = toimii
- = ei toimi
O = vaatii adapterin toimiakseen

Ja jotta homma ei kävisi liian yksinkertaiseksi, lisätään juttuun vielä pari käännettä. :) DVI-D- ja DVI-I-liitännöistä puhuttaessa on vielä käsitteet single link ja dual link. Nimet juontavat juurensa siitä, että ensinmainitussa käytetään tiedonsiirtoon yhtä digitaalista lähetintä ja jälkimmäisessä kahta. Single link mahdollistaa käytännössä 1920*1080-resoluution 60 Hz:n virkistystaajuudella, kun dual link tarjoaa saman resoluution 85 Hz:n virkistystaajuudella tai 2048*1536-resoluution 60 Hz:n virkistystaajuudella. Kotikäyttöön suunnatuissa LCD-monitoreissa on suurin mahdollinen resoluutio yleensä sen verran pieni, että single link riittää ihan hyvin.

alkuun
Eri liitäntöjen erottaminen toisistaan
Pelkästään kaapelin päissä olevia liittimiä katsomalla voi eri liitäntätyyppien erottaminen olla vaikeaa. Kaapelin liittimissä nimittäin saattaa olla kaikki mahdolliset pinnit paikoillaan, mutta niitä kaikkia ei vain ole sähköisesti kytketty minnekään. Ohessa kuitenkin joitakin tuntomerkkejä kuvan kera. Kuvassa piirrokset on tehty katsottaessa kohti naaraspuolista liitintä (näytönohjain/monitori). Kaapeleissa on urosliittimet.
 
 
DVI-I Dual Link (kuvassa vasemmalla ylhäällä)
Sisältää kaikkiaan 29 liitäntänastaa, kolme kahdeksan nastan riviä sekä yhteensä neljä nastaa vaakasuuntaisen pitkulaisen nastan molemmin puolin.

DVI-I Single Link (kuvassa vasemmalla alhaalla)
Muuten sama kuin DVI-I Dual Link, mutta kolmessa rivissä kuusi nastaa kussakin (keskellä tyhjää). Liitäntänastojen kokonaismäärä 23 kpl.

DVI-D Dual Link (kuvassa keskellä ylhäällä)
Kolme kahdeksan nastan riviä ja vaakasuuntainen pitkulainen nasta yksinään. Liitäntänastoja kaikkiaan 25 kpl.

DVI-D Single Link (kuvassa keskellä alhaalla)
Jälleen muuten sama kuin DVI-D Dual Link, mutta kolmessa rivissä kuusi nastaa kussakin ja keskellä tyhjää. Liitäntänastoja 19 kpl.

DVI-A (kuvassa oikealla)
Poikkeaa eniten edellisistä sisältäen viiden, kolmen ja neljän nastan rivit, yhden rivin kutakin. Lisäksi pitkulaisen nastan molemmin puolin on yhteensä neljä liitäntänastaa. Liitäntänastojen kokonaismäärä 17 kpl.

Lyhyesti:
  • pitkulainen nasta yksinään -> DVI-D
  • pitkulaista nastaa ympäröi neljä muuta -> DVI-I tai DVI-A
  • yhtenäinen 24 nastan ryhmä (3*8 nastaa) -> Dual Link
  • kaksi yhdeksän nastan ryhmää (3*3 nastaa) -> Single Link

(Tai sitten luetaan siitä kaapelin kyljestä, minkätyyppinen kaapeli se oikein on. :)


alkuun
Ennen monitorikauppaan menoa...
DVI-liitäntäkaapeleita on saatavilla myös DVI-I-VGA-mallisina, eli toisessa päässä DVI-I- ja toisessa VGA-liitin. DVI-I-liittimen tilalla voi myös olla DVI-A. Riippuen kunkin monitorin varustetasosta voi sopivia kaapeleita joutua ostamaan itse jälkikäteen, ellei monitorin mukana toimiteta adapteria, jolla VGA-liitin voidaan sovittaa DVI-liittimeen.

Käyttötilanteesta riippuu, minkälainen liitäntä riittää, mutta jos on epävarma, DVI-I on aika varma valinta. Se on taaksepäin yhteensopiva analogisen VGA:n kanssa mutta tarjoaa myös tulevaisuutta ajatellen digitaalisen liitännän. Netistä eri monitorien tietoja selaillessa kannattaa tosin olla tarkkana, niissä kun ei välttämättä ole aina mainittu tarkkaa DVI-liitännän tyyppiä.
Sekalaiset   Sivun alkuun  Sivukartta