Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
"Saku 95" - unohdettu tapahtuma
27. syyskuuta 1997 kokoontui noin 80 Amigasta kiinnostunutta Vantaalle tiedekeskus Heurekaan. Oli Saku 97, Suomen Amiga-käyttäjät ry:n ensimmäinen Saku-tapahtuma. Paikalla oli myös kolme jälleenmyyjää ja Amigan ensimmäiset PowerPC-kiihdyttimet. Pieni tilaisuus sysäsi liikkeelle tapahtumien sarjan joka ei ole unohtunut. Vaan kuinka moni muistaa elokuun 1995, ja sen ensimmäisen Saku-tapahtuman, joka melkein tapahtui... mutta ei ihan. Mitä tapahtui "Saku 95":lle?
Ruuhkaa Saku 97:ssa syyskuussa 1997.
Suomen Amiga-käyttäjät kokoontuivat uudenkarhean kerhonsa puitteissa ensimmäistä kertaa Pasi Kovasen ja Jukka Kauppisen johdolla Assembly '94 -tapahtumassa Helsingin jäähallissa. Suosittu demotapahtuma keräsi yhteen amigisteja eri puolilta maata ja Sakun piirissä heräsi ajatus hyödyntää tätä vuosittaista tilaisuutta. Amiga-käyttäjät kun asuivat eri puolilla Suomea, mutta yhden pitkän viikonlopun ajan suuri joukko heitä oli kerääntynyt Helsinkiin...

Keväällä 1995 saksalainen ESCOM osti Amigan ja tarvittava piristysruiske oli annettu. Hei, me järjestetään tapahtuma!
Keskustelu herää
Yhdistyksen parissa sen alkuvuosina aktiivisesti vaikuttanut Heimo Laukkanen ryhtyi pohjustamaan tätä ajatusta. Aprillipäivänä 1995 Tiedekeskus Heurekassa järjestetyssä Suomen Amiga-käyttäjät ry:n ensimmäisessä kokouksessa asiasta keskusteltiin julkisesti. Vuonna 1995 Assembly-tapahtuma oli siirtynyt jäähallista Helsingin Pasilaan messukeskukseen. Yhdistyksen pöytäkirja on taltioinut keskustelun pääkohdat:

"Heimo Laukkasen alustuksella keskusteltiin Amiga-messuista elokuussa järjestettävän Assembly-tapahtuman yhteydessä. Tapahtumassa olisi tarkoitus mm. esitellä lehteä, antaa yrityksille mahdollisuus esitellä omia tuotteitaan ja hyödyntää Amigan video-ominaisuuksia näyttävässä audiovisuaalisessa esityksessä. Tapahtuma järjestetään mahdollisesti Pasilan messukeskuksen viereisessä ATK-instituutissa. Ehdotettiin myös asiantuntijaraadin kokoamista paikalle apuaan tarjoamaan sekä ilmaisohjelmien kopiopalvelua. Heimo Laukkasta projektissa avustamaan lupautuivat Janne Sirén, Antti Vähä-Sipilä, Jani Höglund ja Toni Luode. Asiasta päätettiin kertoa lisää viimeistään Sakussa 13."
ATK-instituutti messukeskuksen vieressä Helsingin Pasilassa.
Saku #12:ssa Heimo Laukkanen kirjaa ajatuksiaan auki näin:

"Mikäli Amigan tilanne niin kotimaassamme kuin ennen kaikkea ulkomaillakin kaikkine konkursseineen ja seisovine tuotantolinjoineen tästä vielä selkiintyy, toivomme, että tulevaisuudessa Saku pystyisi järjestämään PCI-Datan tapaan omia pieniä messujaan, joilla maahantuojat esittelisivät uusia tuotteitaan. Tällaisia tapahtumia varten yhdistyksemme joukosta löytyy kyvykästä väkeä niin organisointiin kuin myös toteuttamiseen - eri asia on vain, milloin on sopiva ajankohta.

Ennen kuin tällaiset messut kuitenkaan tulevat ajankohtaiseksi, järjestämme mahdollisuuksien mukaan erilaisia jäsentilaisuuksia, joiden perimmäisenä tarkoituksena on saada teidät kaikki lähemmäksi toisianne. Pääkaupunkiseudulla Amiga-käyttäjät löytävät kyllä helposti toisia samanlaisia, mutta siirryttäessä kauemmaksi Helsingin ja muiden suurten kaupunkien vaikutuspiiristä asiat muuttuvat.

Ensimmäinen tällainen isompi jäsentapaaminen olisi tarkoitus järjestää Assembly '95, RopeCon ja Pelit-tapahtumien yhteydessä Helsingin Messukeskuksen läheisyydessä. Tällöin mahdollisimman monille olisi kannattavaa lähteä pidemmänkin matkan takaa tänne Helsinkiin. Jos ei muuten, niin vaikka katsomaan, minkänäköisten ihmisten juttuja sitä onkaan tullut luettua."
Sanoista teoiksi
Kesän kynnyksellä, 27. toukokuuta 1995 Suomen Amiga-käyttäjät ry:n hallitus kokoontui Tomi Jaskarin kotona Vantaalla. Paikalla olivat Tomi Jaskari, Janne Sirén, Jani Höglund, Veli-Matti Vuorensyrjä ja Toni Miettinen. Kokouksesta kirjoitettu muistio kertoo tapahtumasuunnitelmien edenneen jo konkretian tasolle:

"Assemblyjen yhteydessä järjestettävä Amigan esittelytilaisuus ja vuosikokous. 600 markkalla voisi ATK-instituutin auditorion vuokrata käyttöön erilaisille kaupallisille esittelyille. Selvitettävä onko videotykki käytössä vai pitääkö vuokrata. WestComin kiinnostus varmistettava, MikroBittiin ilmoitus asiasta. Show-tyyppinen tapahtuma, jonka kamat joko vuokrataan tai saadaan lainaksi Broadlinelta. Onko meillä varmasti tilaisuuden järjestämiseen tarpeeksi toimintavapautta?
  • Sisustus, viestiseinä: tervehdyksiä
  • Amigakirppis (miehitys = 1)
  • PD-piste (miehitys = 1)
  • Ongelmapaja (miehitys = tarpeen mukaan, esim. 2)
  • Pelikilpailu (muutama Amiga sarjaväyläyhteydessä, mikä peli?)
  • Internet-yhteys (Ethernetin kautta?)
  • The Amiga Show päättää tilaisuuden"
Näiden laskelmien mukaan yhdistys tarvitsisi ainakin neljän hengen miehityksen pelkästään tapahtuman puuhapisteisiin.

Tapahtuma ei kantanut Saku-nimeä, mutta ideointi kuulostaa myöhempien Saku-tapahtumien valossa kovin tutulta. Paikalla olisi Broadline Oy, ehkäpä WestCom myös. Jälleenmyyjien lisäksi yhdistyksellä käytetyn tavaran myyntipöytä, PD-ohjelmien jakelupiste, helpdesk Amiga-ongelmien ratkomiseen, pelikilpailu ja loppuhuipennuksena valkokankaalla jonkinlainen multimediaesitys, jossa Amiga pistäisi parastaan. Viestiseinälle vieraat olisivat voineet kirjoitella tervehdyksiä muille Amiga-käyttäjille. Jälleenmyyjien toimiessa sponsoreina oltiin huolissaan olisiko yhdistys tarpeeksi vapaa tekemään mitä lystää.
Aikaansa edellä
Tapahtumapaikka oli houkutteleva. Assembly '95 kokoontuisi kirjaimellisesti kivenheiton päässä ATK-instituutista ja paikalla oli tuohon maailmanaikaan vielä runsaasti amigisteja Amigoineen. Pelkona oli, ettei pelkkä yhdistyksen järjestämä tapahtuma liikuttaisi maakuntien Amiga-kansaa Helsinkiin, mutta kenties voisimme näin houkutella Amiga-käyttäjiä paitsi Assemblyyn, myös samalla omaan tilaisuuteemme. 600 markan tilavuokra oli jäsenmaksuja keränneelle yhdistykselle hyvinkin mahdollisuuksien puitteissa.
ATK-instituutti messukeskuksen vieressä Helsingin Pasilassa.
Saku-lehden numerossa 13 lupailtiin siis kertoa tapahtumasta lisää, ja kerrottiinhan siitä. Heimo Laukkasella ei kuitenkaan ollut toivottuja ilouutisia:

"1.7. on puolestaan Sakulle erikoinen päivä. Uusi numero on taas ilmestynyt. Vaikka lehden järjestysnumero ei enteilekään hyvää, me pyrimme romuttamaan kaikki odotukset ja tarjoammekin teille taas jämerän lukupaketin, josta pitäisi löytyä jokaiselle jotakin. Ja vaikka ensimmäisen suurtapaamisen järjestelyt kariutuivatkin ikävästi, olemme suhteellisen virkein mielin liikkeellä, sillä Amigan tulevaisuus on taas kerran pilven aurinkoisemmalla puolella."

Allekirjoittaneen kontolle jäi suru-uutisen tarkentaminen lehden uutispalstalla:

"Amiga-tapahtuman järjestäminen Assemblyjen yhteydessä sai pahan kolauksen, kun ATK-instituutti Helsingin Messukeskuksen vieressä kieltäytyi vuokraamasta meille auditoriota aiempien puheidensa vastaisesti. Sakun aktivistit tulette löytämään Assemblyiltä, josta lisää Uutisissa, mutta se, järjestämmekö mitään suurempaa tilaisuutta, on vielä epävarmaa. Mikäli vuokraamme tiloja jostain muualta, oli se sitten vain vuosikokousta tai jotain suurempaa tilaisuutta varten, tulemme lähettämään maksaneille jäsenille kutsun kevätkokouksen tapaan."

Muistan edelleen tapahtumaa järjestäneen Heimo Laukkasen pettyneen puhelun kesällä 1995. Tilavuokrasta oli jo alustavasti puhuttu ATK-instituutin kanssa, mutta joku hallintohenkilö siellä ei pitänyt tapahtuma-ajatuksestamme Assemblyjen kyljessä ja homma kaatui lopulta siihen. Uudelle ponnistukselle ei enää riittänyt energiaa ja yhdistys kokoontui seuraavan kerran pienimuotoisesti syyskuussa 1995 vuosikokoukseen tiedekeskus Heurekaan.

Sitten ESCOM meni konkurssiin ja uutta puhtia kokouksille ja tapahtumille saatiin vasta melkein kaksi vuotta myöhemmin, kun Gateway osti Amigan ja tulevaisuuden tuulet alkoivat taas puhaltaa.
Työ ei mennyt hukkaan
"Saku 95", kuten tapahtumaa myöhempien tilaisuuksien valossa voisi kutsua, kaatui valitettavien yhteensattumien summaan, mutta sen ideat jäivät elämään. Kun Suomen Amiga-käyttäjät ry. ensimmäisen kerran sitten vuoden 1995 kokoontui tiedekeskus Heurekassa 25. toukokuuta 1997, oli asia jälleen pöydällä. Nyt tapahtuma oli saanut jo nimenkin, vielä tässä vaiheessa myöhemmin pois tippuneella hipsulla varustettuna:

"Syksyn vuosikokouksen yhteyteen kaavailimme Saku '97 -tapahtumaa. Tapahtumaan suunniteltiin ainakin helppinurkkaa, jossa saa apua Amiga-ongelmiin, uusien Amiga-laitteistojen ja ohjelmien esittelyä parin-kolmen jälleenmyyjän voimin, renderointi / kuvankäsittelynäytöksiä sekä uuden Sakun julkaisua. Kaikki halukkaat saavat paikan päältä uuden Sakun mukaansa sekä voivat tutustua Sakun kotisivuihin tapahtumapaikalla. Lisäksi järjestäisimme päivän mittaan kilpailuja, joissa olisi palkintona kaikenlaista pientä Amiga-aiheista tavaraa. Saku '97 on kuitenkin toistaseksi vain idea-asteella."

Ajatukset olivat kovin samanlaisia kuin paria vuotta aikaisemmin. Samaa kieltä puhuvat myös toteutuneet tapahtumat: Saku 97, Saku 98, Saku 99 ja Saku 2001. Pelikilpailu oli jo vuonna 1997, toimiva Internet-yhteys ja Amiga-kirppis toteutettiin viimein Saku 99:ssä. Varsinaista viestiseinää ei tehty, mutta vieraskirja ajoi samaa asiaa vuonna 2001. Käyttäjien ongelmia on yhdistyksen pöydän ääressä ratkottu monet monituiset kerrat ja PD-ohjelmiakin latailtu, vaikka Internetin leviäminen on varsinaisen PD-pisteen turhaksi tehnytkin. Saku 2001 huipentui varsinaiseen "Amiga Show":hun, kun Amigan demohistorian parhaimmisto valtasi Heurekan auditorion.

Yksi huoli osoittautui kuitenkin turhaksi: Saku-tapahtumat vetävät väkeä kauempaa yksinäänkin, ilman että niitä järjestetään jonkin muun tapahtuman kyljessä. Vuoden 2001 Saku-tapahtumassa vierailijakyselyn vastaajista puolet oli oman ilmoituksensa mukaan tullut paikalle yli sadan kilometrin päästä, ja yli 10% ilmoitti matkustusmääräkseen 400-800 kilometriä.
Amiga-kansa seuraa esitystä Saku 2001:ssä Heurekassa.
"Saku 95" on mieltä lämmittävä osoitus siitä jatkumosta, jonka Suomen Amiga-käyttäjät ry:n toiminta on ympärilleen luonut. Heimo Laukkasen pohjustama hyvä työ on poikinut Janne Sirénin ja Janne Pikkaraisen ja sittemmin Anu Seilosen ja Terho Henrikssonin vetämänä jo neljä onnistunutta tapahtumaa. Jään hyvillä mielin odottelemaan kenen nimiä voimme rustailla tapahtumajärjestäjien luetteloon seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kiitos, Heimo.

P.S. Ja kyllähän ne Amiga-käyttäjät kokoontuvat edelleen Assemblyjenkin puitteissa. Valtikka on vain siirtynyt #amigafin-IRC-kanavalle ja lähimetsikölle... ;-)

Sivun alkuun