jPV | jpv@amigascne.org
Amigasta paperilla

Commodore-koneiden ystäviä on hemmoteltu viime vuosina muutamalla uudella kirjalla, jotka dokumentoivat hienosti kotitietokoneiden valtakautta käyttämiemme koneiden näkökulmasta. Harrastajille löytyy yhä myös muutama säännöllisesti ilmestyvä painettu lehtikin.


Commodore: A Company on the Edge

Brian Bagnallin kirjoittama teos on massiivinen mutta helppolukuinen kuvaus Commodoren alkuajoista ja parhaimmista menestysajoista sekä ylipäätään IT-teollisuuden kehityksestä. Kirjassa riittää haastatteluja, teknistä tietoutta ja viihdyttävyyttä.

"Between 1976 and 1994, Commodore had astounding success in the nascent personal computer business. Amid the chaos and infighting, it was able to achieve some remarkable industry firsts. It was the first major company to show a personal computer, before even Apple and Radio Shack. It sold a million computers before anyone else. No single computer has sold more than the Commodore 64. The first true multimedia computer, the Amiga, came from Commodore. Yet with all these milestones, it receives almost no credit as an industry pioneer."

> Linkki


The Future Was Here: The Commodore Amiga

Jimmy Maherin pelkästään Amigaa käsittelevä kirja on hieman epätasainen ja poukkoileva. Se keskittyy paljon teknisiin yksityiskohtiin ja valikoituihin ohjelmistoihin. Kirjassa käsitellään kattavasti esimerkiksi Boing-demo, Deluxe Paint ja 3D-mallinnusta. Jonkin verran kerrotaan myös demoskenestä sekä peleistä.

> Linkki


Commodore: The Amiga Years

Brian Bagnallin jatko-osa Commmodore-kirjoille on antanut odottaa itseään. Julkaisupäivää on siirretty moneen kertaan, mutta nyt vaikuttaisi, että kirja julkaistaan viimeinkin 1.7.2013. Aiempien kirjojen perusteella tältä voi odottaa paljon ja pitää pakkohankintana. Kirja jatkaa Commodoren tarinaa vuodesta 1984 eteenpäin kattaen Amigan lisäksi myöhemmät 8 bittiset koneet.

> Linkki


Freax: Volume 1 ja The Art Album

Freax-kirjat ovat komeita väripainettuja teoksia demoskenestä. Volume 1 kertoo C64- ja Amiga-skenestä innostuneesti komeiden kuvien kera. Pieniä asiavirheitä mahtuu sekaan, mutta ei se kokonaisuutta haittaa.

The Art Album on 1600 kuvan kokoelma demoskenetaiteesta eri konealustoilta.

Linkki


Amiga Future

Amiga Future on viimeinen isomman luokan kansainvälinen painettu Amiga-lehti. Lehti ilmestyy sekä saksan- että englanninkielisinä versioina ja sitä voi tilata kansi-CD:n kanssa tai ilman. Lehti oli pitkään osittain mustavalkoinen ja osittain värillinen, mutta nyt se ilmestyy kokonaan värillisenä. Lehteä saa ostettua irtonumeroina ja vuositilauksena. Vanhemmista numeroista julkaistaan myös PDF-versiot.

> Linkki


Amiga Forum

Länsinaapurissamme jaksetaan yhä tehdä painettuja Amiga-lehtiä. Ruotsinkielinen Amiga Forum jatkaa usean muun sikäläisen lehden perinnettä.

> Linkki


#amiga guide

Norjalaista tekoa oleva mutta englanninkielinen #amiga guide -lehti tekee paluuta, ja tilauksia otetaan parhaillaan vastaan.

> Linkki


Skrolli

Kotimainen vaihtoehtoinen tietotekniikkalehti näki ensimmäisen numeronsa keväällä 2013. Lehti keskittyy perinteiseen tee-se-itse-henkeen vastapainona nykylehtien muotivirtauksien mukana kulkemiseen. Lehdessä sivutaan myös retroilua ja historiallista sisältöä, joten Amigakin saanee mainintoja jatkossakin.

> Linkki


Sivun alkuun