Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
Epsilon Indi BBS

Sakun päätoimittaja Anu Seilonen pyysi Juhla-Sakuun muisteloita Saku-vuosilta. Toisaalla lehdessä olenkin niistä osaltani kirjoitellut. Yksi itseni ja välillisesti Sakunkin kannalta merkityksellinen muisto on kuitenkin "purkkini" tai "boxini", BBS-järjestelmä nimeltään Epsilon Indi. Vuosina 1991-1996 toiminut BBS mainittiin jo Saku #1:ssä - yhtenä Suomen Amiga-käyttäjien unioni -verkoston osana, josta uudet Saku-lehdet voisi käydä poimimassa. Diskettilehden mukana olleessa Jäsenlista-dokumentissa huudahdettiin: "KAIKKI HELSINGIN ALUEELLA TOIMIVAT HEMMOT! SOITTAKAA EPSILON INDIIN, NIIN ALETAAN SUUNNITTELEMAAN LEVITYS-VERKKOA!" (Myöhemmin syntyi Fidonet-tekniikkaan perustuva Sakunet, jossa Epsilon Indikin oli mukana.)

Ennen Internetin yleistymistä purkit olivat tärkeä levityskanava Saku-lehdelle. Epsilon Indi oli myös paikka, jonka kautta minut kutsuttiin Saku-toimintaan mukaan ja perustamaan Suomen Amiga-käyttäjät ry:tä. Voi olla, että ilman Epsilon Indiä en olisi koskaan päätynyt pienen suuren sammakon matkaan. Kirjoitin vuosia sitten, Epsilon Indin vielä ollessa toiminnassa, purkista pienen Epsilon Indi -oppaan. Se oli purkissa ladattavissa. Ajattelin jakaa näin Juhla-Sakussa historiikin viimeiseksi jääneen version. Luulenpa, että case Epsilon Indi on ihan mielenkiintoinen arkistopala myös yleisempänä esimerkkinä 1990-luvun purkkikulttuurista ja purkkisoftista.
Epsilon Indi -opas (kuten muinainen AmigaGuide-Sakukin) oli Amigan omaa AmigaGuide-hypertekstiä. Olen tässä säästänyt hypertekstitagit historiallisista syistä (niiden ohi on helppo lukea), joskin tekstin kappalesisältö on rivitetty uudelleen soljumaan Juhla-Sakun leiskassa.

@database EIGUIDE

# Tämä on AmigaGuide-dokumentti. AmigaGuide-dokumenttien lukeminen onnistuu parhaiten Amigan AmigaGuidella, MultiViewillä tai PC:n BAG:lla. Oppaasta on kaksi versiota: EIGUIDE.ISO ja EIGUIDE.IBM. Ensin mainittu sopii Amigalla luettavaksi ja jälkimmäinen PC:llä.

@node main "Epsilon Indi -opas (C) 1995-1996 by Janne Siren"

Epsilon Indi -opas

(C) 1995-1996 by Janne Siren

Päivitetty 6.12.1996

Valintasi: @{" Epsilon Indi " link EI_EPSILON_INDI} @{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO}
@{" Historia " link EI_HISTORIA} @{" Kilpailut " link EI_KILPAILUT}
@{" Play By Box " link EI_PBB} @{" Tulevaisuus " link EI_TULEVAISUUS}
@{" Päivitykset " link EI_PAIVITYKSET} @{" Disclaimer ja copyright " link EI_DISCLAIMER}
@endnode
@node EI_EPSILON_INDI "Epsilon Indi"
Epsilon Indi lopetti toimintansa 24. joulukuuta, 1996.

* * *

Epsilon Indi on @{" Espoossa " link EI_ESPOO} Kauniaisten etelärajan tuntumassa toimiva sähköposti. Sen ylläpidosta vastaa @{" Janne Siren " link EI_JANNE_SIREN}. Epsilon Indi on ja on aina ollut messuiluun painottunut yleispurkki. Muita erityisesti mainittavia palveluita ovat Amigan CD-ROM-levyt käyttäjien tiedostokirjastona, rekisteröity LORD-linjapeli, sekä @{" Play By Box " link EI_PBB}.

Nimi Epsilon Indi keksittiin sattumalta Star Trek: The Next Generation -sarjan jaksosta "The Child", Wesleyn vuorosanoista, mutta sillä on myös todellisuuspohjansa: alkuperäinen Epsilon Indi on eteläisen taivaan tähti (ei näy Suomesta) ja sijaitsee noin 11,4 valovuoden päässä kaimastaan. Sana epsilon on kreikkalaisten aakkosten viidennen kirjaimen nimi.

Sysop: Janne Siren
Oravamäentie 2 F 17
02700 Kauniainen

Internet: siren@mikrobitti.fi
http://www.mikrobitti.fi/~siren/
@endnode
@node EI_ESPOO "Espoo"
Espoo on asukasluvultaan Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Suur-Helsingin alueella Uudenmaan läänissä, rajanaapureinaan mm. Helsinki, Vantaa ja Kauniainen. Maa-ala 311,6 km^2 ja asukkaita noin 175 692 (1992).

@endnode

@node EI_JANNE_SIREN "Janne Siren"
Olen kesäkuussa 1977 syntynyt miespuolinen Suomen kansalainen. Kirjoitin keväällä ylioppilaaksi ja opiskelen nyt Helsingin Yliopistolla.

Harrastukseni ovat varsin moninaiset. Päällimmäisenä on ollut jo lähes kymmenen vuoden ajan tietokoneet, joita minulla on ollut taskukoneita ja konsoleita lukuunottamatta neljä: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200, sekä Pentium 120 MHz PC (alunperin 486/33, emolevy päivitetty). Kaksi jälkimmäistä omistan edelleen ja käytän niitä mm. purkin pyörittämiseen, tietoliikenteeseen, ohjelmointiin sekä Suomen Amiga-käyttäjät ry:n elektronisen lehden ja MikroBitin avustamiseen.

Soitan, vielä tosin aika heikonlaisesti, sähkökitaraa. Musiikkia toki kuuntelen myös, mm. Mariah Careytä ja Bon Jovia. Nuorempana pelasin jääkiekkoa ja jalkapalloa, mutta nykyisin urheiluni rajoittuu talvisin lasketteluun ja kesäisin pyöräilyyn. Lisäksi olen radioamatööri (OH2KFU), mutta radiolaitteistoa en omista enkä ole ollut kyseisen harrastuksen parissa aktiivinen muutamaan vuoteen.

Roolipelejä olen harrastellut lähes yhtä kauan kuin tietokoneitakin. Pelejä on pelattu monenlaisia ja vaihtelevalla kiinnostuksella. Peluutin Epsilon Indin välityksellä Advanced Dungeons & Dragons PBB-peliä, mutta nyt peli on jäissä.

Kaiken tämän lisäksi yritän löytää aikaa myös lukemiselle. Tom Clancy ja James Clavell ovat lempikirjailijani. Televisiotakin katselen ja Star Trek on edelleen kaikkien aikojen parhaimmistoa.

Sukunimeni on muuten pilkulleen kirjoitettuna Sirén, mutta yhteensopivuuden säilyttämiseksi jätän purkeissa liikkuessani yleensä aksentin pois.
@endnode
@node EI_LAITTEISTO "Laitteisto"
Epsilon Indi pyörii seuraavanlaisella laitteistolla:

- PC-klooni, emolevy Intel Zappa, prosessori Pentium 120 MHz, väylä PCI
- Näyttökortti Diamond Stealth 64 Video (2 Mt VRAM)
- Nokia Multigraph 449M 15" -monitori
- Äänikortti Logitech SoundMan Games (8-bit, SB Pro)
- I/O-liitäntä emolevyllä (National 87306), sarjaporteissa nopeat 16C550 UART-piirit
- Muistia koneessa on 24 megatavua ja kiintolevytilaa 2,1 Gt + 210 Mt
- Sony CDU33A -tuplanopeus-CD-ROM-asema (300 kt/s)
- Modeemi ulkoinen USRobotics Sportster V.34 (28800 bps)
- Microsoft Serial Mouse 2.0A -hiiri
- Microsoft Natural Keyboard -näppäimistö

- Käyttöjärjestelmä Microsoft Windows 95
- Purkkiohjelmisto rekisteröity BBBS/2 versio 3.14
@endnode
@node EI_HISTORIA "Historia"

Valintasi: @{" Varhaishistoria " link EI_VARHAISHISTORIA}
@{" Lähihistoria " link EI_LAHIHISTORIA}
@endnode
@node EI_VARHAISHISTORIA "Varhaishistoria"
Epsilon Indin historia alkaa oikeastaan jo syksystä 1990 jolloin sain lainaksi ensimmäisen modeemini Kauniaisten Radiokerholta. Se oli nopeudeltaan vain 300 bps ja numerotkin piti vääntää puhelimella toisesta huoneesta, mutta sen tuomat kokemukset synnyttivät tulevan sysopin mielessä ajatuksen oman purkin perustamisesta.

Tuolloin koneenani oli muutaman vuoden ikäinen Amiga 500 höystettynä 512 kilotavun lisämuistilla eikä sitten paljon muulla. Kovalevyyn ei vielä seuraavan vuoden keväänäkään ollut varaa, mutta ostin toisen levyaseman ja lopulta kesän kynnyksellä Asta 2400E MNP5 -modeemin.

Kaikki oli laitteiston puolesta puhelinlinjaa vaille valmista purkin perustamista varten ja kesä käytettiin kaverini Pekka Honkosen kanssa erilaisia purkkiohjelmia testatessa. Suuresta PD-ohjelmien joukosta oli jo noussut ylimmäksi ykköseksi Metro BBS, kunnes törmäsimme TransAmigaan kesäloman lopun jo häämöttäessä.

TransAmiga oli huomattavasti aiempia kokelaita parempi ja rekisteröityyn versioon lupailtiin jopa kokoruutueditoria, ylellisyyttä jota mikään aiemmin kokeilluista ohjelmista ei tarjonnut. Kun purkin oma, aluksi vuokralinja, syyskuun ensimmäisellä viikolla saapui, oli kaikki jo valmista ja TransAmigan rekisteröintikirjekuori matkalla yli Atlantin.

Epsilon Indi avasi linjansa yleisölle iltapäivällä 4. syyskuuta herran vuonna 1991. Koneenaan siis kahdella levyasemalla ja 2400 bps virheenkorjaavalla modeemilla varustettu Amiga 500. Purkki oli tuolloin avoinna NWRK (Not Working Hours), eli arkisin 17-07 ja viikonloppuisin 24h. Tämä vain siksi, että kone jäisi omaan käyttööni päivisin - kahden levyaseman ollessa jatkuvasti purkin käytössä ei paljoa moniajostakaan ollut iloa. Pelkkä yöpurkki Epsilon Indi ei kuitenkaan koskaan ole ollut.

Muutaman kutsutun messuilijan ja harvojen purkkiin eksyneiden avustuksella levyasemat täyttyivät hiljalleen viesteistä ja Epsilon Indin toiminta vakiintui. Joulun tienoilla laitteistoon liitettiin 52 megatavun kovalevy SCSI-ohjaimineen ja myös rajoitetut tiedostoalueet ilmestyivät. Messuilu oli, ja on edelleen, Epsilon Indin pääelinkeino. Purkki liitettiin kokeiluluontoisesti myös Globalnet-viestiverkkoon, mutta katsoin sen häiritsevän vielä herkkiä paikallisia alueita liikaa ja erosin verkosta.

TransAmigan rekisteröitykin versio saapui ja talven tuivertaessa ulkona asentelin innoissani sen uunituoretta versiota joka toi mukanaan lukuisia paljon toivottuja ominaisuuksia. Se oli kuitenkin kovin buginen ja messuilu kärsi siitä, joten lähdin etsimään TransAmigalle seuraajaa.

Vuoden 1992 kevät oli kovin rikkonaista aikaa Epsilon Indille. Ohjelmista kokeilin mm. Falconia ja pyörihän Epsilon Indi muutaman viikon jopa Super BBS:llä Kauniaisten Radiokerholta lainatulla kannettavalla 286 AT:lla. AT:ssa oli oranssimusta näyttö, kymmenen megatavun kovalevy ja se painoi kuin synti. Siitä purkki siirtyi taas Amigaan, mutta edelleen SBBS:lle sitä varten ostamani ATonce Plus 286-emulaattorikortin avustuksella. ATonce ei kuitenkaan ollut niin yhteensopiva kuin olisi ollut tarpeen ja TransAmiga palasi jälleen palvelemaan käyttäjiä.

Kesä kitkuteltiin nyt jo hieman vakaammalla versiolla, mutta syksyn taas häämöttäessä olin saanut lopullisesti tarpeekseni TransAmigasta ja palasin, purkin täyttäessä vuoden, hetkeksi Falconiin, vain huomatakseni että sen tekijä oli lopettanut ohjelmiston tukemisen. Tässä vaiheessa purkin puhelinlinjan muoto vaihdettiin HPY:n reilun tarjouksen myötä osakkeeksi, joka antoi puitteet halvalle lisälinjalle joskus tulevaisuudessa.

Päätin ettei ratkaisua kannattanut enää etsiä ilmaisista ohjelmista ja suljin purkin kuukaudeksi ja sijoitin sata taalaa kaupalliseen EXCELSIOR! BBS:ään. Näihin aikoihin purkin perustamisessa auttanut Pekka Honkonen irtaantui projektista, mutta kiitos kuitenkin hänelle tuestaan.

Vuoden lähestyessä loppuaan Epsilon Indi oli taas vakaasti linjoilla ja EXCELSIOR!:in päivitykset söivät mittavien puhelinlaskujen muodossa kukkaroni sisälmyksiä. Jouluna vanha Asta vaihtui V.32bis-buumin myötä Bocan 14400 bps -modeemiin ja joskus vuoden jo vaihduttua EXCELSIOR! esitteli ensimmäistä kertaa Epsilon Indin historiassa mahdollisuuden etäluvun käyttöön. Se oli jotain aivan uutta ja upeaa ja antoi kummasti lisää eloa viestialueille.

Keväällä kuitenkin koitti uusi onnettomuus, sillä vajaan kahden vuoden ikäinen kovalevy, josta edellä mainitsin, sanoi sopimuksensa irti. Samassa tohinassa kärähti vielä koneen prosessorikin ja Epsilon Indi oli taas kuukauden hiljaa, kunnes kone korjattiin ja ostin hätäratkaisuna 20 megatavun kovalevyn. Joka kerta kun jotain hajosi tai purkkiohjelma vaihtui, viestit ja käyttäjätiedot hävisivät - ihme oli että käyttäjiä silti tuntui aina enemmän tai vähemmän riittävän. Kiitos siitä teille, hyvät käyttäjät.

Kesällä 1993 ikääntyvä uskollinen Amiga 500 korvattiin Amiga 1200:lla ja kovalevykin vaihtui sata megatavua suurempaan. Kesän purkki pyöri mukavissa merkeissä ja pian Epsilon Indi täyttikin kokonaiset kaksi vuotta. Sitten EXCELSIOR!:in etälukutukeen iskeytyi niin vakava bugi, ettei edes tekijä sitä osannut korjata ja messuilu tyrehtyi. Linjalla ei kukaan enää oikein halunnut viestejä kirjoitella.

Reilu vuosi sitten olin ollut väsäämässä erään Ville-Pertti Keinosen kanssa Technoksi nimettyä purkkiohjelmaa. Tuolloin ohjelmointitaitoni olivat kuitenkin olleet sen verran heikot ja Ville-Pertti muutti vuodeksi Kanadaan, että jättäydyin projektista pois. Nyt Ville-Pertti oli kuitenkin taas Suomessa ja TechnoBBS melkein valmis julkaistavaksi. Sain siitä beta-version kokeiltavaksi ja muutamaa viikkoa ennen jouluaattoa (12.12.93) Epsilon Indi pyöri jälleen uudella ohjelmistolla.

Tällä kertaa valinta oli onnistunut. Epsilon Indi ehti pyöriä vakaasti lähes puolitoista vuotta Technolla kunnes vaihdoin taas ohjelmistoa. Tänä aikana purkki mm. liittyi Giganet- ja Sakunet-verkkoihin ja paikallisille alueille ilmestyi viestejä lähes tuhannen kuukausitahtia.
@endnode
@node EI_LAHIHISTORIA "Lähihistoria"
Heinäkuussa 1995 (18.7.95) purkki vaihtoi taas kerran ohjelmaa ja tällä kertaa myös konetta. Nyt ohjelmiston vaihto ei ollut pakon sanelema, vaan täysin harkittu ja huolella valmisteltu ratkaisu. Koneeksi tuli toisen kerran Epsilon Indin historiassa PC, tällä kertaa 486/33. Ohjelmistoksi valittiin OS/2 Warpin alaisuudessa pöyrivä kotimainen BBBS ja samalla sai alkunsa myös opas jota parhaillaan luet. Amiga-painotteisen purkin siirtäminen pyörimään PC-koneessa herätti paljon keskustelua: useimmat näkivät järjestelyn edut, mutta muutamat vastustivat ajatusta PC:n käyttämisestä purkkikoneena.

Tämänkertaisen vaihdon syyt voidaan kiteyttää seuraavasti kolmeen kohtaan. 1) Käytettävissä oli vain kaksi tietokonetta, eikä toiseen tarpeeksi tehokkaaseen Amigaan ollut varaa. 2) Amigani on paljon aktiivisemmassa käytössä ja purkkitoiminta, samoin kuin omat Amiga-projektini, kärsivät siitä, kun taas PC:ni on paljon vähäisemmässä käytössä ja on siten parempi vaihtoehto purkkikoneeksi. 3) PC:seni on helpommin lisättävissä toinen puhelinlinja purkille ja siinä on jo CD-ROM-asema, esimerkiksi Aminetin romppua varten. Lyhyesti sanottuna ainokainen Amigani soveltui huonommin purkin pyörittämiseen.

Elokuussa purkin palveluita alettiin kehittämään luvattuun suuntaan. Järjestelmään lisättiin Aminet CD 6 -CD-ROM-levy, joka sisältää purettuna noin 1,1 gigatavua Amiga-aiheisia ilmaistiedostoja, ja sen seuraksi syyskuussa (24.9.95) Gold Fish 2 -CD-ROM-levy. Hieman Aminetin levyn asentamisen jälkeen rekisteröitiin suosiota saavuttanut Legend Of The Red Dragon -linjapeli. Kustannuksista huolehti pääasiassa sysop, mutta Jani Höglund lahjoitti ystävällisesti yhden dollarin LORD:in rekisteröintiin. BBBS rekisteröitiin elokuun lopulla (15.8.95, kahden linjan lisenssi).

Joulun alla (14.12.95) purkkikoneeseen vaihdettiin uusi emolevy: Intel Zappa jossa 120 MHz Pentium ja 8 Mt nopeaa EDO-RAM-muistia. Mukana tuli myös nopeat sarjaportit ja parempi kiintolevyohjain. 20.12 koneen käyttöjärjestelmä vaihdettiin Windows 95:ksi ja 7.3.96 epäluotettava Boca sai väistyä USRoboticsin V.34 Sportster -modeemin tieltä. Kevään kääntyessä kesäksi myös muita laitteiston osia vaihdettiin ja muistin määrää kasvatettiin 24 megatavuun.

Epsilon Indi sulki ovensa 24. joulukuuta, 1996. Syynä enimmäkseen sysopin henkilökohtaiset kiireet. Purkki ehti palvella käyttäjiään melkein viisi ja puoli vuotta.
@endnode
@node EI_KILPAILUT "Kilpailut"
Epsilon Indissä on järjestetty käyttäjille muutamia kilpailuita (päivämäärät ovat kilpailun voittajan julkistamispäiviä):

08.05.1995 "Arvaa huutokaupataanko Commodore 20. huhtikuuta" -kilpailu. Oikein ("Kyllä") arvanneiden kesken arvotut kymmenen DD-levykettä sai Lauri Raitasuo. Kilpailuun osallistui 21 henkilöä. Palkinnon kustansi sysop.

01.03.1995 Toinen moduulikilpailu. Voittajaksi käyttäjät äänestivät keskuudestaan Jussi Ikosen (69% annetuista 10:stä äänestä) kappaleellaan "Enkelille". Palkintona oli vapaavalintainen CD-single (Rednex: Wish You Were Here). Kilpailuun osallistui viisi moduulia. Palkinnon kustansi sysop.

21.05.1994 Ensimmäinen moduulikilpailu. Voittajaksi käyttäjät äänestivät keskuudestaan Tero Aurron (39% annetuista 10:stä äänestä) kappaleellaan "Ultimatum". Palkintona mainetta ja kunniaa. Kilpailuun osallistui viisi moduulia.
@endnode
@node EI_PBB "Play By Box"
Käsite Play By Box on saanut alkunsa Play By Mail -peleistä. Jälkimmäiset ovat yksinkertaisia strategia- tai roolipelejä joita pelataan postitse. Purkeissa viestit kulkevat nopeammin ja Play By Box (PBB) -pelit ovatkin saavuttaneet suosiota varsinkin niiden roolipelaajien keskuudessa joilla ei ole tarpeeksi pelikavereita lähiympäristössä.

Myös Epsilon Indissä on pyörinyt PBB:nä Advanced Dungeons & Dragons -peli vuoden 1994 alusta. Peli on edennyt vaihtelevalla menestyksellä, sillä vaikka luolamestarina toimii sysop, pelaajia tuntuu olevan vaikea saada soittelemaan tarpeeksi usein. Peliin mahtuu vielä mukaan, joten halukkaat voivat ottaa yhteyttä ylläpitoon. Tällä hetkellä peli on tauolla.

Jos kiinnostuneita pelinjohtajiakin löytyy, voidaan alueita luoda myös muille peleille.
@endnode
@node EI_TULEVAISUUS "Tulevaisuus"
Epsilon Indi lopetti toimintansa 24. joulukuuta, 1996.
@endnode
@node EI_PAIVITYKSET "Päivitykset"
6.12.1996 Epsilon Indi lopetti toimintansa 24. joulukuuta, 1996.

15.6.1996 @{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO} ja @{" Lähihistoria " link EI_LAHIHISTORIA}: Päivitetty ajantasalle.

@{" Janne Siren " link EI_JANNE_SIREN}: Päivitetty ajantasalle.

7.3.1996 @{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO} ja @{" Lähihistoria " link EI_LAHIHISTORIA}: Lisätty maininta uudesta modeemista.

11.02.1996 @{" Epsilon Indi " link EI_EPSILON_INDI}: Päivitetty sysopin Internet-yhteystiedot.

@{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO} ja @{" Lähihistoria " link EI_LAHIHISTORIA}: Lisätty maininnat Windows 95 -päivityksestä.

17.12.1995 @{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO} ja @{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty maininnat Pentium-päivityksestä.

@{" Historia " link EI_HISTORIA}: Jaettu varhais- ja lähihistoriaan.

02.11.1995 @{" Laitteisto " link EI_LAITTEISTO}: Lisätty maininta hiirestä.

25.09.1995 @{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty maininta Gold Fish 2 -rompusta.

@{" Epsilon Indi " link EI_EPSILON_INDI}: Poistettu maininta Aminetin levystä.

14.09.1995 @{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty maininta BBBS:n rekisteröinnistä.

@{" Tulevaisuus " link EI_TULEVAISUUS}: Poistettu maininta BBBS:n rekisteröinnistä.

11.08.1995 @{" Epsilon Indi " link EI_EPSILON_INDI}: Lisätty selitys sanalle epsilon ja päivitetty palvelulista.

@{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty maininta Aminet-rompusta ja LORD:ista.

@{" Play By Box " link EI_PBB}: Lisätty maininta kesätauosta.

@{" Tulevaisuus " link EI_TULEVAISUUS}: Poistettu maininta CD-ROM-asemasta.

Sekä pieniä muutoksia siellä täällä.

23.07.1995 @{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty muutama päivämäärä ja korjaus.

19.07.1995 @{" Historia " link EI_HISTORIA}: Lisätty syyt PC:hen siirtymiseen.

05.06.1995 Ensimmäinen julkinen versio Epsilon Indi -oppaasta.
@endnode
@node EI_DISCLAIMER "Disclaimer ja copyright"

Tämän oppaan vapaa levittäminen on sallittu, kunhan siihen ei tehdä muutoksia eikä levittämisestä peritä maksua. Käytät sen tietoja täysin omalla vastuullasi. Myös Epsilon Indiin soittaminen ja purkin palvelujen käyttäminen on täysin käyttäjän omalla vastuulla. Ylläpito ei vastaa käyttäjien tekemisistä.

Epsilon Indi -opas on copyright (C) 1995-1996 by Janne Siren. Kaikki oikeudet pidätetään.
@endnode


Sivun alkuun