Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
Pegasoksen asennuspäiväkirja (osa 3/4)

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4
08.04.2003 tiistai
klo 15.44
Genesiltä tuli kello 13 aikaan sähköpostia FTP-tunnuksista ja postituslistoista. Tarjolla on kaksi sähköpostituslistaa, yksi informaatiolle ja toinen keskustelulle. FTP-palvelimelta puolestaan löytyy kaikenlaista näköjään: BirdieShoot, SmartFirmwaren dokumentteja, Pegasoksen dokumentteja, kehityskamaa, Linux-kerneli Pegasokselle, MUI-päivityksiä, OpenPCI-sälää, muutamia eri skinejä ja apuohjelmia. Ei mitään järisyttävää, mutta kiva alku. Pitänee jossain vaiheessa pystyttää GCC-pohjainen kehitysympäristö.

Liityin molemmille postituslistoille. Postituslistat alkavat jo vaatia filttereitä, Phoenixiltä tulee muutamia erillisiä Pegasos-aiheisia listoja ja nyt nämä kaksi. Toistaiseksi keskustelu listoilla on tuntunut aika vähäiseltä ja keskittynyt lähinnä alennushintaisten Pegasos-tilausten sumplimiseen. Muutamia muitakin aiheita on kyllä sivuttu. Tilaussysteemi voisi olla kyllä paljon selkeämpikin, Phoenixin osanotto projektissa hakee selvästi vielä muotoaan, eikä ihme että $299:n hintaisen Pegasoksen tilannut porukka oli tilausvaiheessa vähän kahvilla - tosin yllättävän hyvin kaikki tuntui siitä huolimatta loksahtavan kohdilleen.

klo 20.53
Visiitti Verkkokauppa.comin liikkeeseen johti pieniin tuliaisiin: Sain kuin sainkin etsimäni Club-3D:n ATI 9100 Radeon -kortin low profile -mallisena. Siis sellaisena joka mahtuu matalaan MicroATX-pöytäkoteloon. Löytyy Verkkokaupasta tuotekoodilla 3526 ja valmistajan koodilla CGA-9364LTVD. Hintaa oli 88 euroa. Myyjän kanssa jutustellessa unohdin täysin, etten ostakaan nyt lisälaitetta PC:hen. Parempi niin, tajusin vasta jälkeenpäin unohtaneeni tyystin ne "ai sopiiko tämä Amigaan, ei varmaankaan" -kommentit jostain vuosien takaa. Pegasos sanoisi myyjälle varmasti vielä vähemmän. Huomasin kyllä samalla tipahtaneeni armotta kärryiltä näytönohjainjargonissa. Gigatexel, mikä? Pitää uskoa poikia ircissä - kai se on hyvä.

Satuin sattumalta vilkaisemaan myös Verkkokaupan MicroATX-kotelotarjontaa. Olin päättänyt ettei MicroATX-emolevyä raaski tunkea ATX-koteloon, kun en kuitenkaan usko tarvitsevani hirveästi laajennusvaraa. Mitään erityisiä helmiä ei löytynyt, tietokoneiden bulkkikotelot ovat pääasiassa juuri niin rumia kuin muistinkin, mutta AOpenin H340A löytyi varastosta mustana virtalähteen kera. Metalli sekä väri yhdessä tekivät siitä tarpeeksi diskreetin ilmestyksen. Ei kaunis, ei ruma, vaan huomaamaton. Plussaa oli myös, ettei levykeasemalle ollut muotoiltua reikää - vain peittolevyllä varustettu aukko. En aio levykeasemaa hankkia. Tarttui matkaan. Katselin Plextorilta myös mustalla etupaneelilla varustettua cd-rw:tä, mutta päätin palata siihen asiaan myöhemmin. Olisihan tässä jo rakentelemista yhdelle illalle.

Ja ei kun asentamaan.

klo 21.20

Kotelo on auki. Aukesikin hassusti eteenpäin työntämällä, eikä taaksepäin. Lisää plussaa sormilla avattavista ruuveista.
Ensimmäisenä pitää vaihtaa taustalevy Pegasoksen mukana tulleeseen. Vanha irtosi ihan sisään työntämällä. Pegasoksen taustalevyssä ei ollut ruuvinpaikkaa, mutta näköjään pysyy ihan paikoillaan reunapidikkeidensä avulla.

klo 21.14

En tiedä mikä on suositeltava asennusvaihe prosessorimoduulille, mutta laitoin sen kiinni tässä vaiheessa ennen emolevyn ruuvaamista paikoilleen. Tukevalta vaikuttaa ilman pidikerautojakin. Irrotan samalla takapaneelista aukon näytönohjaimelle ja sitten vain ruuvaamaan emolevy paikoilleen - vastakappaleet ruuveille olivatkin jo valmiina kotelossa ja ruuvitkin tulivat mukana.
Kuusi ruuvinreikää myöhemmin emolevy oli tukevasti paikoillaan. Virtalähteen johto vielä kiinni. So far so good!


klo 21.20

Kotelon liitännät kuten valot ja virtanappi liitetään pitkulaiseen liitinrimaan jonka selitteet löytyvät Pegasoksen mukana tulleesta ohjeesta. Se tuleekin nyt todella tarpeeseen. Johdot asettuvat siististi pieneen riviin. Reset-kytkimen piuhaa liittäessäni tulee mieleen Alt-Partyn demo jossa MorphOS:n vanha versio kaipaili usein tämän johdon palveluksia. Miten mahtaa käydä tällä kertaa?

klo 21.24

Näytönohjaimesta täytyisi poistaa takalevy. Se onnistuu yleensä irrottamalla vain liittimistä ruuvien vastakappaleet hetkeksi. Nyt kuitenkin tarpeelliset tongit puuttuvat.

klo 21.37 - klo 22.36
Tauko ja hommat jatkuu taas.

klo 23.11

Tonkien puute hidasti näytönohjaimen asennusta merkittävästi, mutta sain kuin sainkin ruuvien vastakappaleet irrotettua ja näytönohjaimen paikoilleen. Ilman takalevyä se on vähän orvon näköinen ja altis irtoamaan herkemmin, mutta analoginen liitäntä sentään meni nätisti viereiseen paneeliin kotelossa olleen siirrettävän liitinkolon ansiosta.
Tarraan vielä kotelon etupaneelin johdot kiinni kotelon pohjaan, että pysyvät siististi paikoillaan.

klo 23.17

Minulla on pari ylimääräistä 256 megatavun Kingston ValueRAM -kampaa mallinumeroa KVR133X64C3/256 eli 256 Mt, PC133 DIMM CL3. Tai jotain. Äkkivilkaisulta en keksinyt kumpi Pegasoksen kahdesta DIMM-paikasta on tarkoitettu ensimmäiselle muistipiirille (jos sillä on väliä), joten kokeilen lähempänä prosessoria olevaa. Hetken huoli: DIMM-paikan virtalähteenpuoleinen kiinnitysvipu ei taivu taaksepäin virtalähteen tullessa vastaan. Ei kuitenkaan ongelmaa, DIMM näemmä mahtuu paikoilleen silloinkin kun vain toinen kiinnitysvipuista liikkuu. Nyt koneessa onkin periaatteessa kaikki tarvittava, että sen pitäisi startata. Kiintolevyä tai romppuasemaa ei vielä ole. Pistän piuhat kiinni, en edes näppistä tai hiirtä, ja ei kun virrat päälle.

Pegasoksen asennuspäiväkirja (osa 3/4)
Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4

Sivun alkuun