Janne Peräaho <janne.peraaho@surfeu.fi>
Näin käytät Delfinaa MP3-soittimena

MP3-musiikin kuuntelu voi olla Classic Amigalla tuskallista, sillä vanhojen koneiden laskentakapasiteetti on usein riittämätön yhtäaikaiseen musiikin kuunteluun ja koneella työskentelyyn. Delfina-äänikortti tarjoaa ongelmaan ihanteellisen ratkaisun, sillä se pystyy oman prosessorinsa ja ohjelmoitavuutensa ansiosta purkamaan ja toistamaan MPEG-äänitiedostoja itsenäisesti.

Delfinalle on kaksi MPEG-toteutusta: DelfMPEG ja delfinampeg.device. Delfinampeg.device on rajapinta, joka tarjoaa sitä tukeville soitto-ohjelmille MPEG-äänitiedostojen toistopalvelut. Toisin kuin delfinampeg.device, DelfMPEG on itsenäinen käyttäjän ajettavissa oleva CLI-pohjainen soitto-ohjelma.

Graafinen käyttöliittymä DelfMPEGiin
DelfMPEGin käyttö komentoriviltä ei ole kovin käyttäjäystävällistä, eikä soittimen merkkipohjainen ulkoasukaan ole silmiä hivelevä.
Onneksi puutteen voi korjata konfiguroimalla graafisella käyttöliittymällä varustettu soitto-ohjelma käyttämään DelfMPEGiä MP3-kappaleiden toistoon. Tarkoitukseen sopii hyvin ilmainen Aminetistä löytyvä PlayGUI.

PlayGUI käyttää ulkoisia ohjelmia eri musiikkiformaattien toistoon, kuten esimerkiksi Play16:ta ääninäytteiden ja mpegaa MP3-tiedostojen toistoon. Jotta PlayGUIn saisi toistamaan MP3-musiikkia Delfinalla, on asetuksia muutettava niin, että toistoon käytetään DelfMPEGiä mpegan sijasta. Tämä tapahtuu seuraavasti:

1. Käynnistä PlayGUI ja avaa ohjelman asetukset valitsemalla Prefs-valikosta Config.
2. Avaa ulkoisten ohjelmien käynnistyspolkujen asetukset painamalla "Path Config" -painiketta.
3. Paina avautuneen ikkunan "MPEGA path *" -tekstikentän oikealla puolella olevaa "<"-painiketta niin, että tiedostovalitsinikkuna avautuu.

4. Etsi DelfMPEG-hakemisto tiedostovalitsimella, valitse hakemistossa oleva DelfMPEG-tiedosto ja paina lopuksi ikkunan OK-painiketta.

5. Sulje "Path Config" -ikkuna painamalla OK-painiketta.

6. Talleta asetukset painamalla "PlayGUI Config" -ikkunassa olevaa SAVE-painiketta.

Muita asetuksia ei sitten tarvitakaan. Voit kokeilla Delfina-toistoa avaamalla MP3-tiedoston ja laittamalla sen soimaan.
Huomaa, ettet voi säätää PlayGUIlla äänenvoimakkuutta etkä siirtyä toistossa eteen- tai taaksepäin. Käytettävissä ovat vain kappaleen soitto- ja pysäytyspainikkeet.
AMPlifier ja delfinampeg.device
AMPlifier on MPEG-äänitiedostojen soitto-ohjelma, jonka ulkonäköä voidaan muuttaa Windowsin WinAMP-ohjelman ladattavilla kuorilla. AMPlifier osaa hyödyntää delfinampeg.devicen palveluja, joten se on asennettava ensin. Asennus on hyvin yksinkertaista, sillä sinun tarvitsee ainoastaan kopioida dmdev-paketista löytyvä "delfinampeg.device"-tiedosto "DEVS:"-hakemistoon. Kopioituasi tiedoston käynnistä AMPlifier ja toimi alla olevien ohjeiden mukaan.

1. Valitse ohjelman asetusvalikosta kohta "Muokkaa asetuksia...", jolloin Asetukset-ikkuna avautuu.
2. Valitse "Audio I/O"-välilehden "Sisääntulo"-listalta kohta "MPEG audio player 1.3" ja paina listan alapuolella olevaa "Muokkaa asetuksia..." -painiketta.

3. Klikkaa avautuneen Config-ikkunan Decoder-välilehteä ja kirjoita ylimpänä olevaan "MPEG Device" -kenttään "delfinampeg.device" ja viereiseen Unit-kenttään "0".
4. Aseta puskurikoko 128 kilotavuun kirjoittamalla "Buffersize (kByte)" -kenttään arvo 128 ja lohkokoko 16 kilotavuun kirjoittamlla arvo 16 kenttään "Blocksize (kByte)".

5. Valitse "Layer I & II" ja "Layer III" -kohtien ensimmäisten painikkeiden sisällöksi "Hardware" ja paina Ok-painiketta, jolloin ikkuna sulkeutuu.

6. Talleta asetukset painamalla Asetukset-ikkunan Talleta-painiketta.
AmigaAMP
AmigaAMP ei osaa käyttää suoraan delfinampeg.deviceä, vaan se vaatii lisäksi delfinampeg.deviceä hyödyntävän MHI-ajurin asennuksen. Sopiva MHI-ajuri, "mhimdev.lha", löytyy Aminetista hakemistosta "mus/play". Kun olet asentanut delfinampeg.devicen, asenna MHI-ajuri alla olevien ohjeiden mukaan.

1. Luo "LIBS:"-hakemistoon alihakemisto "MHI" ja kopioi mhimdev-paketista löytyvä "mhimdev.library"-tiedosto kyseiseen alihakemistoon.

2. Avaa Shell-ikkuna ja anna seuraava käsky:

setenv name=MHIMDEV save string=delfinampeg.device 0

MHI-ajuri on nyt asennettu ja voit siirtyä konfiguroimaan AmigaAMPia.

1. Käynnistä "AmigaAMP-Prefs"-ohjelma joko AmigaAMP-hakemistosta tai valitsemalla AmigaAMPin "Project"-valikosta kohta "Config...".
2. Valitse AmigaAMP Prefsin System-välilehti ja painele hiirellä ensimmäisenä olevaa Engine-painiketta, kunnes siihen tulee teksti "MHI-Driver". Tällöin painike kapenee, ja sen oikealle puolelle ilmestyy tekstikenttä ja tiedostonvalitsinpainike.
3. Kirjoita tekstikenttään käytettävän MHI-ajuritiedoston nimi tiedostopolkuineen, "LIBS:MHI/mhimdev.library", ja paina enteriä. Voit valita ajuritiedoston myös tiedostovalitsimella, joka avautuu tekstikentän oikealla puolella olevan tiedostonvalitsinpainikkeen avulla.

4. Talleta asetukset painamalla "Save"-painiketta.
Linkkejä
> Delfina-äänikortti
> Delfinan asennuslevykkeet
> Uusin delfina.library

> AmigaAMP
> AMPlifier
> DelfinaMPEG Device
> DelfMPEG
> MHIMDev
> PlayGUI

Sivun alkuun