Janne Sirén | jtsiren@yahoo.com
Klassisia Bitti-kirjoja

Näin Sakun 20-vuotisjuhlanumeron kunniaksi kaivoin kameran alle muutaman kirjaklassikon, jos ei muuta niin muistia virkistämään.

1980-luvulla ja 1990-luvun alussa MikroBitti-lehden (nykyisin MB) Sanoma-konsernin julkaisijalla oli tapana julkaista kotitietokoneisiin liittyvää kirjallisuutta, joka oli tuolloin Suomessa näppituntumalla varsin suosittu tapa opetella ohjelmointia. Sain nämä kappaleet aikoinaan Sanoman varastontyhjennyksestä, pari näistä kirjoista minulla oli myös juniorina ja sanotaan näin että ne yksilöt kulutin loppuun...
Jotain perspektiiviä aikajanalle: C-64 Pelintekijän oppaan kirjoittaja Jukka Tapanimäki oli myös kuuluisa pelintekijä, joka poistui keskuudestamme vuonna 2000. Amiga 3 -kirjan mukana tuli Timo Rossin tekemä Rossimon aka Amiga Monitor -konekielimonitori. Timo Rossin kuolinilmoitus oli Keskisuomalaisessa helmikuussa 2013 - näin Saku-foorumilla suruviestiä välitettiin.
6502 Konekielioppaan kirjoittaja Eskoensio Pipatista tuli sittemmin Sanoman Tietokone-lehden pitkäaikainen päätoimittaja. Hän on edelleen Sanomalla. Amiga 3 -kirjan kirjoittaja Jukka Marin oli MikroBitin Amiga-avustaja pitkään - vielä hieman ennen minua 90-luvun puolivälissä, toimien käsittääkseni samalla ja sittemmin päätoimisesti yksityisyrittäjänä elektroniikka-alalla.

Amiga-kirjasarjaan kuuluvat myös kirjat Amiga 1 (AmigaDOS), 2 (AmigaBasic) ja 4 (EXEC - Amigan sydän). Viimeinen osa oli myös Jukka Marinin käsialaa. Osat 1 ja 2 kirjoitti vihreiden kansanedustajanakin sittemmin toiminut Jyrki J.J. Kasvi.

Lisätietoa näistä ja muista kotitietokoneaiheisista kirjoista Sami Rautiaisen saitilla: http://www.devili.iki.fi/

Kiitos Bitti-kirjoille ja MikroBitille hyvistä nuoruusmuistoista!

P.S. Saku-foorumilla on erittäin hyvä ketju viime aikoina ilmestyneistä Commodoren ja Amigan historiaa käsittelevistä kirjoista, kuten Brian Bagnall - On The Edge: The Spectacular Rise and Fall of Commodore, Brian Bagnall - Commodore: The Amiga Years sekä Jimmy Maher: The Future Was Here - The Commodore Amiga.

Lue myös jPV:n artikkeli Amiga-aiheisesta kirjallisuudesta ja lehdistä tässä Saku-lehdessä.


Sivun alkuun