jPV | jpv@amigascne.org
WHDLoad - pelit bugittomina kovalevylle

Vanhojen pelien yhteensopivuus uudemmilla koneilla on ollut aina pienoinen ongelma Amigalla. Varsinkin alkuaikoina rautaa paukutettiin surutta Commodoren ohjeista piittaamatta. Samoin pelejä ei suunniteltukaan toimimaan kovalevyltä, vaan kopiosuojausten tai muiden syiden takia niitä pystyi käyttämään vain levykkeiltä.

WHDLoad on suunniteltu näiden pelien kovalevylle asentamiseen ja samalla myös mahdollistetaan niissä ilmenneiden bugien korjaus. Peleihin on myös lisätty mahdollisuus poistua ohjelmasta takaisin systeemiin, joten konettakaan ei tarvitse käynnistellä jatkuvasti uudelleen.

WHDLoad koostuu itse pääohjelmasta ja parista apuohjelmasta, joilla esimerkiksi luodaan alkuperäisistä peleistä imaget kovalevylle WHDLoadin käyttöön. Erikseen saatavien asennuspakettien avulla pelit on helppo asentaa itse kovalevylle. Asennuspaketteja löytyy erillisinä esim. WHDLoadin kotisivulta ja tällä hetkellä niitä on yhteensä 2286 pelille ja 383 demolle. Päivitystahtikin on kiitettävä, sillä uusia päivityksiä asennuspaketteihin tulee muutaman päivän välein ja itse ohjelmaankin säännöllisesti.

Itse valjastin A1200:n 68030-turbolla WHDLoad-käyttöön. Muutaman gigatavun CF-kortilla ja sopivalla määrällä muistia siitä tuli varsin sopiva retropelikone. Kaikki vanhat suosikkipelit toimivat nyt kätevästi kovalevyltä. A1200 alkuperäisessä kotelossaan on näppärän kokoinen ja hiljainen.

WHDLoad on sharewarea, mutta 20 euron rekisteröintimaksu ei ole minusta ollenkaan pahan hintainen. Sen verran se säästää levykkeiden kanssa tuhraamista tai tappelua saada yleensäkään joku vanha peli toimimaan kulloisellakin laitteistolla. Ohjelma toimii myös rekisteröimättä, mutta silloin pelien käynnistyksen yhteydessä aukeaa ylimääräinen tiedoteikkuna. Jotkut asennuspaketit saattavat myös vaatia rekisteröityä versiota.

Kotisivu: http://www.whdload.de/


Sivun alkuun